Spre exemplu, Ministerul Fondurilor Europene a estimat ca PIB-ul nominal a fost cu 10,6% mai mare datorita fondurilor europene atrase in exercitiul 2007-2013, in timp ce contributia Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al UE.

“Totusi, subliniem ca exista multe incertitudini in acest moment cu privire la cum vor arata lucrurile pe acest plan. In plus, daca decizia Marii Britanii va slabi UE pe termen mediu si lung, atunci acest aspect ar avea un impact negativ asupra Romaniei si pe plan economic, si pe plan geopolitic”, subliniaza economistii ING.

In ceea ce priveste impactul asupra politicii monetare, acestia considera ca situatia ar putea fi un argument puternic pentru BNR sa amane pentru primul trimestru al anului viitor debutul ciclului de intarire a politicii.

Citeste si:

Potrivit estimarii actuale a ING, banca centrala ar urma sa faca acest pas in sedinta Consiliului de Administratie din 4 noimebrie
“Multe depind si de reactia Bancii Centrale Europene si a bancilor centrale regionale”, mai spun analistii institutiei de credit.

Pentru sedinta CA al BNR de joi, 30 iunie, acestia se asteapta la mentinerea dobanzii de referinta la 1,75% pe an, precum si a rezervelor minime obligatorii, la 8% pentru pasivele in lei si 12% pentru cele in valuta.

Sursa foto: Shutterstock / Pixelbliss