”Nu doar PKO Bank si Alior vor depune oferte neanagajante pentru Raiffeisen Polbank. O alta parte interesata este ING”, a spus o sursa bancara. RBI a anuntat ca vrea sa vanda Raiffeisen Polbank, pe locul zece in piata poloneza in functie de active, unei banci listate in Polonia, scrie News.ro.

Vanzarea Raiffeisen Polbank face parte dintr-un plan de restructurare menit sa reduca bilantul contabil al bancii austriece si sa imbunatateasca nivelul capitalului. Afacerile bancilor mai mici din Polonia au fost afectate de o decizie a autoritatilor de introducere a unei taxe speciale, precum si de nivelul scazut al dobanzilor.

Reprezentantii ING au refuzat sa comenteze, cei ai Raiffeisen Polbank nu au fost disponibili, in timp ce oficialii Raiffeisen nu au dorit sa comenteze. Raiffeisen Polbank are unul dintre cele mai mari portofolii de credite ipotecare in franci elvetieni, intre institutiile financiare din tara, raportat la marimea bancii.

Citeste si:

Aceste credite ipotecare au devenit un cosmar pentru bancile si clientii din Polonia, din cauza aprecierii francului elvetian. Politicienii polonezi au incercat fara succes sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei fara sa puna presiune prea mare pe banci.

Sectorul bancare polonez este reprezentat in proportie de 60% de banci straine, precum Santander, Commerzbank, BCP, BNP Paribas si Raiffeisen, dar Partidul Lege si Justitie vrea reducerii ponderii in favoarea unor banci de stat.