Piata asigurarilor din Romania a incheiat anul trecut cu o pierdere totala neta de 267,6 milioane de lei, in crestere de 7,5 ori fata de rezultatul negativ din 2014, in conditiile in care pierderea totala de 734,6 milioane de lei cumulata de 16 societati de asigurare nu a putut fi acoperita de profiturile de aproape 467 milioane de lei adunate de ceilalti 19 asiguratori, potrivit unui comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In conditiile unei discrepante marcate intre amplitudinea celor mai mari pierderi de pe piata si nivelul profiturilor realizate de cele mai eficiente societati, pierderile cumulate au intrecut de 1,6 ori volumul total al profiturilor. Jumatate dintre cele 10 societati de asigurare autorizate sa subscrie polite RCA in cursul anului 2015, si anume: Asirom, Astra Asigurari, Carpatica Asig, City Insurance si Euroins au inregistrat pierderi in suma totala de 586,5 milioane de lei, reprezentand aproape 80% din pierderile de pe piata.

Cele cinci societati mentionate au concentrat anul trecut peste 70% din piata asigurarilor obligatorii auto. Euroins si Carpatica Asig, care subscriu polite RCA in proportie de peste 90% din totalul portofoliilor, au avut in 2015 si cele mai mari pierderi, adica 300 milioane de lei si, respectiv, 204,4 milioane de lei, arata ASF.

Cifrele consolidate pe 2015 includ rezultatul financiar al societatii Astra Asigurari numai pentru primul semestru (pierdere neta de 26,8 milioane lei), societatea fiind in prezent in faliment, dar nu inglobeaza cifrele Forte Asigurari - Reasigurari care nu a depus raportarile financiare anuale si care de asemenea a ramas fara autorizatie de functionare, facand obiectul unei cereri de deschidere a procedurii de faliment din partea ASF.

Societatile de asigurare cele mai profitabile fie nu subscriu asigurari generale si in special polite RCA (de exemplu Metropolitan Life si NN Asigurari de Viata), fie inregistreaza o pondere scazuta de asigurari obligatorii auto RCA in structura portofoliilor, de sub 20% (cum este cazul Allianz - Tiriac Asigurari sau al Generali Romania).

Adancirea pierderii per ansamblul pietei, comparativ cu revirimentul din 2014, a avut loc in pofida faptului ca sectorul asigurarilor si-a reluat cresterea anul trecut, inregistrand o majorare de 8,2% a volumului primelor brute subscrise, pana la 8,75 miliarde de lei. Rezultatele financiare ale mai multor jucatori au ramas insa sub presiunea determinata de gradul ridicat de dependenta fata de asigurarile auto, respectiv de rata mare a daunei (peste 90% pe segmentul RCA). Rata daunei combinata pe segmentul RCA s-a ridicat anul trecut la 129%, reflectandu-se in mod direct in deteriorarea rezultatului financiar la nivelul intregii piete de asigurari.

Pierderea neta de 267,6 milioane lei inregistrata de piata in 2015 este cu mult mai mica decat rezultatul negativ de 1,4 miliarde lei din 2013, insa oglindeste in continuare costurile aferente reechilibrarii modelelor de business ale asiguratorilor, precum si urmarirea cu strictete de catre ASF a modului in care sunt aplicate normele de prudentialitate si de solvabilitate pentru asigurarea stabilitatii sistemului asigurarilor si protejarea intereselor consumatorilor.

Sursa foto: Saklakova / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri