22 Iulie 2016

Banca Centrala Europeana a lasat dobanzile nemodificate, in conformitate cu asteptarile analistilor



Banca Centrala Europeana a decis sa lase nemodificate dobanzile, in conformitate cu asteptarile analistilor, in conditiile in care incearca sa stimuleze crestere economica si inflatia cu credite ieftine, conform Reuters.

Decizia a fost anticipata de toti cei 45 de analisti intervievati de Reuters. In luna martie, BCE a redus dobanda la depozite mai mult in teritoriu negativ, a extins achizitiile de obligatiuni si a oferit o noua facilitate de credite ieftine pentru banci, conform News.ro

Banca centrala anticipeaza ca dobanzile vor ramane la actualul nivel extrem de scazut o lunga perioada de timp. Programul de achizitii de obligatiuni, in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, va continua cel putin pana in martie 2017, pana cand BCE va observa ca inflatia se apropie de tinta oficiala de aproape 2%.

La sedinta de joi, decizia a decis sa mentina dobanda pentru depozitele overnight la -0,4%. Dobanda de refinantare, care determina costul creditelor in economie, a ramas la nivelul zero, iar rata pentru facilitatea marginala de creditare la 0,25%.

Investitorii asteapta conferinta de presa a presedintelui BCE Mario Draghi, pentru comentarii legate de impactul deciziei britanicilor de iesire din Uniunea Europeana, situatia bancilor din Italia si dificultatile de a gasi suficiente obligatiuni pentru achizitii in cadrul programului de suplimentare a lichiditatilor.



Citeste si