Aproape jumatate din creditele ipotecare si de nevoi personale sunt intermediate in Bucuresti, iar valoarea medie a unui credit ipotecar este de 228.000 lei, echivalent circa 52.000 euro, potrivit unui studiu realizat de brokerul de credite Kiwi Finance. In acelasi timp, cei mai multi clientii care solicita credite ipotecare au venituri lunare situate intre 3.000 si 6.000 de lei.

Kiwi Finance, una dintre cei mai mari brokeri de credite din Romania, a intermediat, in prima jumatate a anului in curs, credite in valoare de 50 milioane euro, in crestere cu 37% fata de aceeasi perioada a anului 2015. Dintre acestea, 70% au fost credite ipotecare standard, 27% credite de nevoi personale si doar 3% credite Prima casa. Potrivit Kiwi Finance, cresterea cea mai mare fata de anul anterior s-a inregistrat pe segmentul creditelor ipotecare standard, cu 56% mai mult fata de 2015. In primele 6 luni s-a inregistrat o crestere cu 68% a cererii solvabile de credite ipotecare standard si cu 10% a cererii de credite de nevoi personale.

"Principalul declansator al cresterii semnificative si accelerate al cererii solvabile de credite ipotecare din prima jumatate a acestui an a fost perspectiva implementarii Legii darii in plata cu consecintele pe care deja le vedem: cresterea avansului solicitat de catre banci, restrictionarea conditiilor de creditare prin conditii suplimentare, cum ar fi de exemplu numarul de proprietati, scopul achizitiei, calitatea garantiei s.a.m.d., si, bineinteles, cresterea dobanzilor", explica Anca Bidian, director general in cadrul Kiwi Finance.

Valoarea medie a principalelor doua tipuri de credite intermediate in prima jumatate a anului 2016 de Kiwi Finance a fost de 28.000 lei (aproximativ 6.200 euro) la credite de nevoi personale, in crestere cu 7% fata de 2015, respectiv de 228.000 lei (aproximativ 52.000 euro) la credite ipotecare standard, in crestere cu 4% fata de anul trecut.

"Dupa doua luni de la implementarea legii, cu toate ca piata este relativ blocata, am reusit sa mentinem acelasi nivel de cereri noi de credite ipotecare, cu mentiunea ca ofertele acceptate de clienti sunt aproape exclusiv pentru bancile care solicita un avans de 20-25%. Din pacate, sunt doar cateva banci cu acest avans si afluxul de cereri pune o presiune operationala pe capacitatea de absorbtie, cu prima consecinta neplacuta pentru clienti cresterea timpilor de raspuns si finalizare a tranzactiilor", adauga Anca Bidian.

Citeste si:
Romanii tind sa devina tot mai generosi de Craciun, chiar si pe credit
Provident: 15% dintre romani...

Cine acceseaza credite ipotecare?

Din punct de vedere geografic, o pondere de 42% din creditele de nevoi personale acordate de Kiwi Finance sunt in Bucuresti, urmat de Timis si Prahova (cate 10%). Distributia se pastreaza si la creditele ipotecare, cu 42% in Bucuresti urmat de Timis cu 16%.

Majoritatea clientilor care acceseaza un credit de nevoi personale au venitul cuprins intre 2.000 si 4.000 lei (65%), arata Kiwi Finance, in timp ce clientii cu venituri peste 5.000 lei care acceseaza un credit de nevoi personale reprezinta 20% din total in 2016, precum anul trecut.

Totodata, jumatate dintre clientii care acceseaza un credit ipotecar standard, achizitie sau constructie locuinta au veniturile situatie intre 3.000 si 6.000 lei, iar cei mai multi dintre clientii care acceseaza un credit ipotecar sau de constructie au venituri mai mari de 7.000 lei, segment relativ constant comparativ cu anul 2015, mai arata Kiwi Finance.

Citeste si:
Dupa ce s-au "ars" cu dobanzi de 800% la credite, danezii iau masuri
Dupa ce s-au "ars" cu dobanzi...

Sursa foto: create jobs 51 / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Record:O banca din Romania sterge datorii de 300.000 lei si 52.000 CHF
Setari Cookie-uri