Vanzarile de polite RCA ocupa aproape trei sferturi din portofoliul Asirom, care a inregistrat prime brute subscrise pe segmentul RCA de 278,6 milioane lei, in primul trimestru. ”Aceasta miscare brusca a creat nemultumiri in randul brokerilor. Peste noapte, au redus comisioanele de la 12-14% la 8-9%”, scrie News.ro.

Astfel, comisionul mediu platit brokerilor pentru vanzarea de asigurari auto obligatorii, politele cel mai des in¬ter¬mediate, a ajuns acum la 11%, fata de 13% cu un an in urma. In tarile din zona Europei Centrale si de Est, media se invarte in marja 15-20%. ”In Cehia, comisionul pe RCA este cuprins intre 18 si 24%. In Italia, unde primele sunt de cateva ori mai mari decat in Romania, comisionul mediu este de cuprins intre 9 si 14%”.

Piata asigurarilor din Romania este dezechilibrata in prezent, circa 70% din total fiind reprezentata de asigurari RCA si CASCO. Potrivit ASF, primii cinci jucatori aveau 82,8% din piata RCA la finalul primului trimestru. Dupa Asirom, principalii jucatori erau Carpatica Asig (firma intrata intre timp in procedura de faliment), cu o cota de piata de 19,2%, Euroins (18,6%), City Insurance (11,6%) si Allianz-Tiriac (6,9%).

Asirom, alaturi de City Insurance, Carpatica Asig si Euroins, aflate deja in atentia ASF pentru probleme cu banii, au cumulat 76,14% din totalul reclamatiilor depuse, in primul semestru al acestui an, de soferi sau de service-urile nemultumite de serviciile primite. Astfel, co¬mi¬sionul me¬diu platit brokerilor pentru vanzarea de asigurari auto obligatorii, politele cel mai des in¬ter¬mediate, se ridica la finalul lunii martie a aces¬tui an la 14%, fata de 16% cu un an in urma.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock