Si in trimestrul al doilea, piata RCA s-a mentinut la un volum de prime brute subscrise de peste un miliard de lei, marcand o crestere de 23% fata de trimestrul I 2015. Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, piata a avut o crestere de 10,5%.

Prima medie pentru asigurarea RCA a fost de 793 lei la jumatatea lui 2016, marcand o temperare a tendintei de crestere din ultimul an: daca in comparatie cu trimestrul I 2015 prima medie s-a majorat cu 34% fata de trimestrul IV 2015, cresterea s-a ridicat la 7,1%, respectiv la 6,2% fata de trimestrul I 2016.

Daune medie a luat avant pe piata RCA

Al doilea trimestru din acest an a consemnat un varf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, dupa scaderea inregistrata in trimestrul intai. Dauna medie la nivelul pietei RCA a fost mai mare cu 18,4% fata de trimestrul I 2015, respectiv cu 15% fata de trimestrul I 2016. Noul puseu de crestere a daunei medii la nivel de piata a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale pana la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016.

Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% fata de trimestrul I 2016. Societatile de asigurare de pe piata RCA au platit in prima jumatate a acestui an 140.646 dosare de dauna, valoarea despagubirilor brute achitate ridicandu-se la peste un miliard de lei.

Citeste si:

"In pofida cresterii daunalitatii, rata daunei combinate a inregistrat doar o deteriorare marginala, de la 101,6% in trimestrul I la 102,3% in trimestrul al doilea, ceea ce indica o consolidare a echilibrului financiar la nivelul pietei RCA, asiguratorii acoperind aproape integral daunele si celelalte costuri din primele brute incasate", potrivit ASF.

Piata RCA reprezinta un front de discutii aprinse in ultima perioada, intre majoritatea jucatorilor din piata. Pe de o parte, transportatorii rutieri de plang de tarifele ridicate ale politelor de asigurare, iar pe de alta parte asiguratorii arata cu degetul dauna medie, pentru a explica majorarile de pret. In acelasi timp, ASF pune presiune pe stagnarea tarifelor RCA, ultima solutie vizand diminuarea comisioanelor, ceea ce a nemultumit serios si brokerii de asigurari.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock