BNR: Ritmul anual de crestere a creditelor in lei acordate populatiei de catre banci a incetinit in august la 28,2%

Imprumutirle in lei acordate populatiei de catre banci au avansat in luna august cu 2% fata de luna iulie, pana la 62,46 miliarde lei (echivalent cu 14 miliarde euro), ritmul anual de crestere incetinind la 28,2%, de la 29%, arata datele publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cresterea a fost incetinita in conditiile in care din 13 mai se aplica Legea darii in plata.

In ansamblu, creditele acordate de catre banci populatiei si firmelor, in lei si in valuta, au scazut in august cu 0,3% fata de iulie, a treia luna la rand de declin, dar au crescut cu 0,7% comparativ cu a opta luna din 2015, pana la 215,38 miliarde lei (48,4 miliarde euro).
Cresterea creditarii a fost generata, si in august, integral de componenta in lei, in conditiile in care imprumuturile in valuta au continuat sa scada rapid, conform News.ro.

"Creditul in lei s-a majorat cu 0,7 la suta (0,6 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 1,6 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,4 la suta)”, se arata in comunicatul BNR.

Astfel, creditele in lei acordate populatiei au crescut in august cu 2% fata de luna precedenta, pana la 62,46 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in lei acordate firmelor au scazut cu 0,7% in acelasi interval, pana la 57,9 miliarde lei. Pe partea in valuta, imprumuturile acordate populatiei s-au contractat cu 1,8% in august fata de iulie, pana la echivalentul in lei a 48,3 miliarde lei, iar creditele in valuta acordate companiilor au scazut cu 1,5%, pana la echivalentul a 46,7 miliarde lei. In urma evolutiei, la finalul lui august, valoarea creditelor in lei a ajuns la 55,9% din valoarea totala a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, in timp ce creditele in valuta nu mai reprezinta decat 44,1%.

Citeste si:
CSALB: Dosarele rezolvate în 45 de zile, dacă negociatorul are...
CSALB: Dacă negociatorii...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...
Sursa foto: lassedesignen/shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri