Legea darii in plata a intrat in vigoare in 13 mai si permite clientilor care au luat credite imobiliare sa scape de orice datorie fata de banca daca cedeaza imobilul cu care s-a garantat creditul catre finantator. Cercetarea sociologica prezentata de Piperea arata si ca 20% dintre subiecti s-au declarat ingrijorati de faptul ca legea nu va avea efectul scontat, conform News.ro.

”Acesta este un rezultat al campaniei negative care s-a dus impotriva acestei legi”, a sustinut Piperea.

Potrivit studiului prezentat de avocat, doi din trei consumatori vad un impact pozitiv al legii darii in plata asupra bancilor, care vor verifica cu mai mare atentie bonitatea clientilor. Totodata, circa 85% dintre consumatori se simt vulnerabili fata de abuzurile firmelor, mai arata cercetarea.

Prezent la aceeasi conferinta, economistul Lucian Isar, fost sef al trezoreriei Bancpost, a subliniat rolul institutiilor statului in protectia consumatorilor, in special in relatia cu bancile.

”Autoritatile statului sunt platite de la bugetul de stat tocmai pentru a se asigura ca in contracte nu exista clauze abuzive”, a declarat Isar.
Fostul bancher considera ca Legea darii in plata a transpus in practica angajamente ale bancherilor din 2007, si anume ca vor tine cont de pierderile cauzate de posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a unora dintre clientii cu credite.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock.com