Romanii reusesc sa economiseasca, in medie, doar 46 de euro lunar, de aproape cinci ori mai putin decat un austriac, care pune deoparte 216 euro lunar, potrivit unui studiu efectuat de grupul financiar austriac Erste, care detine cea mai mare banca din Romania, BCR.

Suma economisita lunar de un roman a ramas neschimbata in acest an, fata de 2015. In schimb, un austriac economiseste cu 7,5% mai mult in acest an. In topul tarilor analizate in studiu, austriecii conduc detasat, urmati de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croati (57 euro) si unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decat romanii sunt sarbii, cu 34 de euro economisiti lunar, scrie News.ro.

Totodata, 27% dintre romani nu sunt deloc satisfacuti cu suma de bani economisita. Ei sunt depasiti doar de croati (35%) si de unguri (31%). Totodata, 40% dintre romani considera ca economisirea este foarte importanta, fiind depasiti doar de unguri (50%) si la egalitate cu sarbii (40%). Urmeaza austriecii si croatii (33%), cehii (27%) si slovacii (17%).

In plus, 55% dintre romanii au declarat ca nu au suficient de multi bani pentru a putea economisi. Un procent mai mare in aceasta zona il au sarbii (65%), ungurii (62%) si croatii (59%).

Romanii conduc in clasament cand vine vorba de scaderea sumelor economisite in prezent fata de acum doi sau trei ani. Astfel, 41% dintre ei considera ca reusesc sa economiseasca mai putin acum decat in trecut. Urmeaza sarbii (32%), cehii si ungurii (31%). Dintre romanii care au declarat ca economisesc mai putin, 44% au indicat cresterea costurilor de trai si stagnarea veniturilor.

Totusi, in mod ciudat, cand sunt intrebati daca situatia lor financiara s-a deteriorat in ultimii trei ani, doar 23% dintre romani au raspuns afirmativ. Procente mai mari au avut sarbii (50%), ungurii (33%), croatii (29%) si slovacii (26%).

In ceea ce priveste nivelul cunostintelor financiare, 29% au declarat ca au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmeaza sarbii (22%), croatii (13%) si cehii (11%).

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri