Investitiile straine directe in Romania au urcat cu 9% in primele 10 luni, la 3,7 miliarde euro, nivel-record dupa 2008

Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 3,736 miliarde euro in primele zece luni din acest an, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut si care reprezinta un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In primele zece luni ale anului trecut, investitiile straine au fost de 3,427 miliarde euro, potrivit calculelor News.ro, pe baza seriilor revizuite ale BNR.

"Investitiile directe ale nerezidentilore in Romania au insumat 3.736 milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 2.951 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 785 milioane euro", a precizat banca centrala. Potrivit seriilor lunare revizuite publicate de BNR, investitiile straine au fost de 3,143 miliarde euro dupa primele noua luni din acest an.

Astfel, in octombrie, valoarea investitiilor straine directe a fost de circa 593 milioane euro, arata calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, in lunile urmatoare de catre banca centrala. Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut la 3,46 miliarde de euro, arata datele revizuite publicate in septembrie de catre BNR.

Nivelul din 2015 a fost unul record dupa 2009, cand investitiile straine directe in Romania au insumat 3,49 miliarde euro. Nivelul maxim istoric a fost inregistrat in 2008, cand firmele straine au investit in Romania 9,5 miliarde euro. Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei s salariilor.

Citeste si:
Cum s-a văzut pandemia în plata cu cardul
Cum s-a văzut pandemia în...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Sursa foto: Shutterstock/Alohaflaminggo

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri