Ministerul Finantelor a plasat vineri titluri de stat scadente in 26 iulie 2027 in valoare de 45 milioane lei, printr-o licitatie suplimentara la cea de joi, in care a luat cu imprumut 300 de milioane de lei (66,4 milioane euro), pentru care a acceptat sa ofere bancilor un randament mediu anual de 4,07%, in crestere sensibila, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In urma sesiunii suplimentare, valoarea totala a licitatiei a ajuns la 345 milioane lei, potrivit News.ro. Vineri, sase banci au oferit statului o finantare totala de 140 milioane lei, dupa ce, joi, oferta bancilor participante a fost de 391 milioane lei. Dobanda medie a fost de 4,07% pe an, iar cea maxima - de 4,09%.

In 26 ianuarie, la licitatia anterioara din aceeasi emisiune de obligatiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu imprumut 146,75 milioane lei, jumatate din valoarea anuntata, iar randamenul mediu primit de investitori a fost de 3,96% pe an. Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 5,8%.

Randamentele cerute de banci la titlurile de stat romanesti sunt in crestere in ultimele luni. La licitatia de titluri de stat pentru scadenta iulie 2027 din 1 septembrie 2016, statul a luat cu imprumut 100,6 milioane lei cu un randament de doar 3,13% pe an.

Astfel, in jumatate de an, costul imprumututui pe zece ani al statului roman a crescut cu 30%, ceea ce inseamna o povara semnificativ mai mare a datoriei publice intr-un moment in care guvernul a decis sa mareasca deficitul bugetar la limita maxima permisa de tratatele europene, de 3% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul Finantelor si-a propus pentru februarie 2017 sa imprumute de pe piata interna 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni, la care s-ar putea adauga cateva sute de milioane de lei prin licitatii suplimentare. Pentru ianuarie 2017, Finantele anuntasera un calendar de imprumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu imprumutat doar 3,1 miliarde lei.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016. Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri