Singura sursa reala de venituri pentru acoperirea cheltuielilor cu asistenta sociala este cresterea sustenabila a economiei romanesti, in conditiile in care economiile facute de sectorul privat dupa 2009 au fost folosite de guvernanti pentru a mari cheltuielile curente, iar cresterea reglementarii a marit birocratia, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unui summit organizat de fundatia Romania Business Leaders.

Dupa criza din 2009, companiile private au redus cheltuielile, au crescut ecomisirea si au reusit sa se adapteze mai bine, in contrast cu sectorul public, a explicat economistul, conform News.ro.

”Sectorul public a crescut cheltuielile si a economisit mai putin. Bugetul public a crescut cheltuielile curente si a mutat economiile in cheltuieli curente. Pe termen lung, masurile luate ad-hoc au dus la acest rezultat”, a spus Croitoru.

El a avertizat ca cresterea gradului de reglementare din ultimii ani a adus si un avans al gradului de birocratie, in contextul in care politicienii aflati la putere au tentatia de a apela la masuri ad-hoc si de a aborda problemele in mod populist, fara un plan sustenabil pe termen lung.

Cu toate acestea, economia arata ca cheltuielile cu asistenta sociala pot fi acoperite doar prin productivitate.

Citeste si:
Ce datorii a sters ANAF in primele saptamani ale anului 2020
Ce datorii ti-a sters ANAF in...

”Singura sursa pentru a acoperi cheltuielile cu asistenta sociala pe termen lung este o crestere economica sustenabila”, a afirmat Croitoru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si