Echilibrul de gen este in general inteles ca fiind raportul dintre procentul fortei de munca masculine si cel al fortei de munca feminine. La nivel global, rata de angajare a femeilor este mai scazuta decat cea din randul barbatilor. In 2015, tarile din Uniunea Europeana au inregistrat o rata de angajare a barbatilor de 70% in 2015, in timp ce rata de angajare a femeilor a fost 60%. Mult mai scazut este procentul in randul femeilor din Romania – desi absolventele de facultate sunt cu 42% mai multe decat absolventii de facultate, numai 53,2% dintre femei lucreaza, sugerand o slaba utilizare a fortei de munca disponibila.

Potrivit studiului mentionat, o prezenta mai puternica a femeilor in Consiliile de Administratie aduce numeroase beneficii pe termen lung, atat in procesul decizional, cat si in rezultatele financiare, astfel incat exista o corelatie puternica intre procentul de femei prezente in consiliile de administratie si consiliile de supraveghere si probabilitatea ca rentabilitatea financiara sa creasca in anul urmator - aproximativ 70%. Totodata, probabilitatea ca randamentul investitiilor sa creasca este influentata pozitiv de procentul de femei din consiliile de administratie sau de supraveghere. O femeie in plus in board-ul executiv poate duce la o crestere a probabilitatii ca randamentul investitiilor sa creasca cu aproximativ 10%, in urmatorii ani. Pe langa beneficiile mentionate mai sus, angajatele ai caror superiori directi sunt femei prezinta o rata de retentie mai mare si sunt mai multumite la locul de munca.

Motivele pentru care femeile sunt mai putin prezente pe piata de munca, dar si in pozitii de conducere, sunt diverse si difera de la tara la tara. La nivel global, au fost identificate cateva bariere principale: 1) costurile de intrare pe piata muncii sunt mai ridicate pentru femei, din cauza responsabilitatilor familiale 2) aspiratiile femeilor sunt mai modeste in lipsa unor exemple similare care sa le insufle curaj 3) femeile prefera un mediu non-competitiv unuia competitiv in care barbatii exceleaza 4) barbatii sunt favorizati pentru pozitii de conducere, in detrimentul unor femei cu o experienta si studii similare.

In Romania, din cele 340 de locuri in Consiliilor de Supraveghere ale companiilor listate pe BVB, doar 50 sunt ocupate de femei (14.7%). De asemenea, numarul total al potentialelor candidate femei pentru a fi membre intr-un Consiliu de Supraveghere, luand in considerare numarul actual de femei aflate in pozitii de conducere, este de 64, reprezentand 19% din numarul total de locuri in consiliile de supraveghere ale companiilor listate pe BVB. Astfel, prin incurajarea acestora sa fie parte dintr-un consiliu ne-executiv, ar putea creste procentul de femei de la 14.7% la 30%. In plus, se identifica faptul ca un numar foarte scazut de femei sunt implicate in procesul de luare a deciziilor in cadrul Consiliilor de Supraveghere sau de Administrare la nivelul companiilor blue-chip, 12% in 2015 fata de 15% in 2009.