“Impactul celor 15 actiuni ale BEPS va fi resimtit de societatile din Romania pe doua planuri principale. In primul rand, autoritatile fiscale vor pune si mai mult accent pe analiza substantei economice a tranzactiilor in detrimentul formei acestora. In al doilea rand, va creste transparenta fiscala. Din acest motiv, autoritatile fiscale romane vor avea acces la informatiile financiare si fiscale ale tuturor entitatilor din cadrul unui grup pe care le raporteaza societatile mama in jurisdictiile de rezidenta, inclusiv despre filialele / sediile lor permanente din Romania”, reiese dintr-o analiza a companiei de consultanta Deloitte Romania.

Concret, autoritatile fiscale romane vor avea informatii mai multe si mai detaliate pe care le vor putea utiliza in cadrul verificarilor companiilor cu activitate transfrontaliera.

“In acelasi timp, contribuabilii romani trebuie sa analizeze structura de business pentru a se asigura ca sunt conformi cu noile reguli. De asemenea, trebuie sa urmareasca mai strict modalitatea de impozitare a profiturilor companiilor, in functie de locul in care au loc activitatile economice. Profesionistii in fiscalitate chestionati la nivel global au spus ca ritmul alert de implementare a prevederilor BEPS i-a luat prin suprindere in ultimul an. Este de asteptat ca tendinta globala sa se rasfranga asupra Romaniei”, sustine Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.

Compania a realizat un studiu, la nivel global, cu privire la impactul noilor reglementari fiscale asupra companiilor. Aflat la a patra editie, studiul analizeaza si sintetizeaza raspunsurile a 460 de directori financiari, manageri de taxe si alti profesionisti in fiscalitate din 38 de tari pe aceasta tema.