Mugur Isarescu sustine ca deciziile de politica monetara ale BNR trebuie sa tina cont si de ceea ce se intampla in regiune si in Europa in general.

“Se aduna argumentele pentru a actiona in perioada urmatoare, insa nu putem sa luam o decizie rupti de ceea ce se intampla in zona noastra si in Europa in general. Asteptam si ce va hotara Banca Centrala Europeana, pentru ca este o decizie importanta pentru viitorul deciziilor nosatre. Trebuie sa actionam, dar am avut in vedere acest context regional si inetrnational ca nu cumva interventia noastra sa aiba efecte de alta natura, perverse”, a subliniat guvernatorul BNR, in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara.

BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si a ratelor rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta.

Banca centrala a luat aceasta decizie in contextul in care rata anuala a inflatiei si-a accentuat tendinta ascendenta in iunie 2017, ajungand la 0,85% (de la 0,64% in luna anterioara), nivel superior celui prognozat. Cresterea a fost determinata de evolutia preturilor volatile ale produselor alimentare si a celor din tutun, dar si de accelerarea inflatiei de baza. Efectele acestora au fost partial compensate de impactul scaderii dinamicii anuale a pretului combustibililor.