"Am dori sa atragem atentia asupra consecintelor atrase de implementarea sistemului, atat la nivelul contribuabililor ce vor avea dificultati operationale in vederea implementarii sistemului intr-un termen extrem de scurt, precum si la nivelul ANAF care va avea sarcini suplimentare cu privire la aprobarea solicitarilor de transfer a unor sume din contul de TVA in contul curent”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania si Europa de Sud Est.

Aceasta masura ar urma sa genereze costuri suplimentare pentru companii, care vor fi nevoite sa recurga la o adaptare a sistemelor IT si a procedurilor interne de lucru. De asemenea, costurile suplimentare vor aparea si in urma tranzactiilor bancare.

„Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore la nivelul companiilor, costuri suplimentare si sarcini aditionale pentru contribuabili legate de adaptarea sistemelor IT si a programelor de contabilitate, gestionarea platilor, precum si cu modificarea procedurilor interne de lucru. De asemenea, companiile vor suporta costuri aditionale cu comisioanele bancare generate de cresterea semnificativa a tranzactiilor bancare si cu eventualele sanctiuni impuse in cazul unor erori sau intarzieri de implementare", a adaugat Mihaela Mitroi.

Potrivit proiectului de ordonanta, sistemul privind plata defalcata a TVA se va aplica optional incepand cu 1 septembrie 2017, urmand a fi obligatoriu incepand cu 1 octombrie 2017. Conform noului sistem privind plata defalcata a TVA ce se doreste a fi implementat, la momentul efectuarii unei livrari de bunuri/prestari de servicii furnizorul va avea obligatia de a comunica beneficiarului un cont dedicat de TVA (deschis la unitati ale trezoreriei statului sau la institutii de credit), urmand ca beneficiarul sa efectueze plata contravalorii TVA in contul de TVA al furnizorului, fiecare factura avand, in acest sens, doua plati aferente, una pentru TVA, respectiv, una pentru baza impozabila.

Sursa foto: By Mc Satori / Shutterstock.com