Desi trei sferturi dintre romani isi doresc o pensie peste pragul de 500 de euro, in prezent, doar 1,03% dintre pensionari primesc la final de luna o pensie in valoarea de peste 500 de euro. Studiul recent mai arata ca 35% din respondenti, adica mai bine de o treime, nu economiseste deloc, in timp ce 36% din respondenti pun deoparte mai putin de 300 de lei pe luna, adica putin pete 50 de euro.

Numai un sfert din respondenti a declarat ca economiseste peste 300 de lei pe luna. La intrebarea "Ce va impiedica sa faceti economii mai mari decat faceti deja", 70% din respondenti au afirmat ca veniturile reduse si doar circa 5% au declarat ca au incredere in pensia pe care o vor primi de la stat si, astfel, nu considera ca vor avea nevoie de economii suplimentare.

"Romanii au asteptari mari de la pensia pe care o vor primi la batranete, desi in acest moment nu pot sa puna deoparte bani pentru a avea o batranete fara griji, iar diferenta intre asteptarile romanilor si realitatea curenta este foarte mare. In aceste conditii, Pilonul II in forma sa actuala este singura formula care poate oferi o speranta pentru milioane de romani ca vor ajunge la o un nivel de pensie care sa le asigure un trai bun. De asemenea, fondurile de pensii deja au un rol important in sustinerea economiei Romaniei si in acelasi timp adreseaza o nevoie sociala acuta pentru populatie pentru economisire pe termen lung", afirma Iulius Postolache, presedintele APAPR.

Sursa foto: sakkmesterke / Shutterstock