Bugetul de stat pe 2018, publicat sub forma de proiect de Ministerul Finantelor Publice (MFP), confirma traiectoria gresita pe care se afla Romania. Din nou, cheltuielile de investitii raman la coada listei, in timp ce cele de personal urca cu peste 10 miliarde de lei. Cresterea economica, estimata la 5,5% va avea, din nou, ca principal motor, consumul.

Pentru anul viitor, MFP propune cheltuieli de investitii in valoare totala de 38,5 miliarde de lei, care cuprind, insa, si fondurile europene programate a fi absorbite. De la bugetul de stat, investitiile planificate se ridica la aproximativ 21 de miliarde de lei. Istoria recenta ne demonstreaza, insa, ca investitiile planificate la inceput de an nu au nicio legatura cu realitatea din teren.

Spre exemplu, in 2017, Legea Bugetului prevedea investitii totale (buget plus fonduri europene) in suma de 34,4 miliarde de lei si, la 10 luni, executia arata cheltuieli de 14,7 miliarde de lei, iar 12 miliarde au fost taiate la rectificarile bugetare. Asadar, ar mai ramane de investit aproximatib 8 miliarde de lei in cele doua luni (noiembrie si decembrie) insa, avand in vedere ritmul recent, este putin probabil sa se ajunga macar la nivelul ramas dupa rectificari.

Asadar, avem 21 de miliarde pentru investitii in 2018, pe hartie, ramane de vazut cate proiecte se vor concretiza.

De patru ori mai multi bani pentru salarii decat pentru investitii

In schimb, pentru cheltuieli de personal statul aloca peste 81 de miliarde de lei, de patru ori mai mult decat la investitii, si in crestere cu mai mult de 10 miliarde fata de anul trecut.

Citeste si:
Proiectul pentru cresterea salariului minim, in dezbatere publica
Proiectul pentru cresterea...

Si ca pondere in PIB, cheltuielile de personal cresc, anul viitor, la 8,9%, cu peste un punct procentual fata de acest an (7,8% din PIB).

In schimb, Guvernul se angajeaza sa mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB (2,97% mai exact), anul viitor, obiectiv realizabil, cum av vazut si in acest an, dar nu numai, prin sacrificarea investitiilor si, asa cum prevad multi economisti, introducerea de noi taxe.

De asemenea, vor fi mentinute si in 2018 o serie de restrictii. Invatamantul nu va primi alocarea de 6% din PIB (prevazuta in Legea Educatiei), nu vor fi acordate cupoane sociale pentru educatia timpurie si nici echivalentul in lei a 500 euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut. Nici alocarea de la buget pentru cercetare nu va atinge 1% din PIB.

In plus, ordonatorii de credite trebuie sa reduca cu 10% cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei.

Citeste si:
Eliminarea supraaccizei: ce a stabilit Camera Deputatilor
Eliminarea supraaccizei la...

Crestere economica pe consum si anul viitor

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o crestere economica de 5,5%, in scadere fata de previziunile care indica un avans de 6,1% in acest an, produsul intern brut urmand sa ajunga la 907,852 miliarde de lei.

Insa si anul viitor tot cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice, iar cheltuielile cu consumul final al populatiei se vor majora cu 6,5%.

Potrivit proiectului de buget, inflatia medie anuala, anul viitor, este estimata la 3,1%, cursul leu/euro la 4,55 lei, iar salariul mediu net pe economie, la 2.614 lei.

Citeste si:
Romania, Ungaria si Slovacia, cea mai ridicata inflatie din UE
Romania, Ungaria si Slovacia,...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tinerii vor sa lucreze in administratie sau in Politie! Oare de ce?