Pe langa companii, care fac acest lucru frecvent, si romanii de rand pot accesa credite de la bancile din Uniunea Europeana, la dobanzi si marje mai mici tinand cont ca se imprumuta in euro de la institutiile de credit care activeaza in piete mai mature. Care sunt conditiile si procedurile pentru o astfel de operatiune potrivit avocatilor specializati in banking?

Conform informatiilor oferite de mai multe banci straine cu prezenta locala, o persoana fizica cu resedinta in Romania poate solicita un imprumut in euro si de la sucursalele din strainatate ale bancilor respective, garantand cu active din Romania. Nu se intampla des, insa bancile au precizat ca vor raspunde favorabil unor astfel de solicitari.

Totodata, romanii care calatoresc mult sau lucreaza cu mai multe banci din strainatate pot solicita imprumuturi ipotecare, de exemplu, in respectivele tari, insa - dupa cum remarca si institutiile UE dedicate protectiei consumatorilor - bancile refuza frecvent sa acorde credite ipotecare pentru proprietati situate in afara pietelor de origine sau catre clientii ale caror venituri nu sunt obtinute in tara de origine a bancii.

Daca ai suspiciuni ca banca a refuzat sa iti acorde un imprumut din cauza nationalitatii, poti sesiza o astfel de discriminare la FIN-NET (Financial Dispute Resolution Network), institutie care mediaza disputele transnationale intre clienti si banci.

Inainte de a face acest lucru, trebuie sa ii soliciti bancii in scris o declaratie cu privire la motivele refuzului de acordare a creditului, pentru ca s-ar putea ca scoring-ul sau evaluarile facute de banca sa fie justificate si sa nu te incadrezi in cerintele de risc ale bancii.

In teorie, insa, persoanele fizice si companiile din Romania pot lua credite de la bancile din statele membre ale Uniunii Europene care au notificat Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul autoritatii competente din statul de origine, privind prestarea de servicii in mod direct in Romania.

"Activitatile de creditare desfasurate in mod direct de bancile straine trebuie sa respecte legislatia romaneasca adoptata in scopul protejarii interesului general (de ordine publica). In cazul creditelor acordate consumatorilor, indiferent de nationalitatea creditorului, activitatea trebuie sa se conformeze normelor de protectie a consumatorilor, cum ar fi dispozitiile legale privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. Intre altele, astfel de norme stabilesc obligativitatea si continutul informatiilor pre-contractuale, perioade de reflectie, informatii si drepturi privind contractele de credit, conditii privind cesiunea creditelor, norme de conduita in cazul recuperarii", a explicat Elena Iacob, partener Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), pentru wall-street.ro.

Totusi, avand in vedere caracterul puternic reglementat al activitatii de creditare a consumatorilor, ceea ce implica pentru creditor costuri speciale de conformare, aceasta activitate ramane apanajul bancilor cu prezenta locala - institutii de credit de nationalitate romana sau sucursale din Romania ale unor banci straine.

Nu avem informatii privind acordarea in mod direct de catre banci straine a unor credite de acest tip catre consumatori din Romania - Elena Iacob, ZRP

"Spre deosebire de creditele acordate consumatorilor, in cazul companiilor sau altor profesionisti sunt relativ frecvent intalnite credite acordate direct de banci din strainatate unor imprumutati din Romania, garantate cu activele imprumutatilor localizate in Romania. Astfel de operatiuni pot fi de diverse tipuri si dimensiuni, de la operatiuni de credit sindicalizat cu valori considerabile si structuri complexe de garantare, pana la credite bilaterale, cu garantii asupra bunurilor din Romania constituite nemijlocit in favoarea bancii straine", a mai precizat specialistul ZRP.

In ceea ce priveste costul creditului, acesta este influentat atat de regimul aplicabil in tara de origine a creditorului, in unele tari existand impozite/taxe speciale aplicabile imprumuturilor, cat si de legislatia din Romania privind taxarea veniturilor obtinute de creditorul nerezident din Romania, coroborata dupa caz cu conventiile de evitare a dublei impuneri.

Pe de alta parte, costurile aferente constituirii si inregistrarii garantiilor nu variaza in functie de nationalitatea beneficiarului garantiei.

Conform avocatului ZRP, este uzual sa se efectueze o evaluarea a activelor ipotecate in favoarea creditorului, inclusiv in ceea ce priveste activele imobiliare, indiferent de nationalitatea creditorului. "Cerintele privind evaluarea garantiilor si periodicitatea reevaluarilor sunt asemanatoare la nivelul bancilor din statele membre ale Uniunii Europene, fiind derivate din reglementarile comunitare si standardele, codurile sau ghidurile emise de institutiile europene", arata Elena Iacob.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri