24 Ianuarie 2018

Ministrul Finantelor reuseste sa incalceasca si mai mult povestea Formularului 600: "n" variante de lucru, inclusiv eliminarea



Formularul 600...o poveste din ce in ce mai incalcita. Ca si cum nu starnise destule controverse, documentul este mai neclar ca oricand, mai ales dupa “lamuririle” aduse de ministrul Finnatelor, Ionut Misa, in fata senatorilor din Comisia Economica si a reprezentantilor mediului de afaceri. Sa nu mai vorbim de faptul ca ministrul a facut mentiunile respective pentru cazul in care va mai exista “vreo depunere”.

Singura aproape-certitudine este ca termenul de depunere se amana de pe 31 ianuarie pe 1 martie. Aproape, pentru ca amanarea necesita emiterea unei Ordonante de Guvern, care Guvern inca nu exista!

Presupunand, insa, ca amanarea se va produce, mai ales ca Ministerul Finantelor a publicat un proiect de Ordonanta in acest scop, ce urmeaza?

"N" variante de modificare intr-un termen de o luna...scurta

Formularul se va modifica, asta in cazul in care nu se va elimina!!! De eliminat, insa, nu se intelege exact, din declaratiile ministrului, daca este vorba de eliminarea completa sau doar pentru categoriile nou introduse din acest an (pentru ca Formularul este in vigoare din 2012 pentru anumite categorii de contribuabili).

De modificat...nici aici nu este clar! Ministrul Finantelor, incercand sa lamureasca lucrurile, le-a complicat si mai tare pentru ca, dupa spusele sale...orice e posibil: conformare voluntara pentru plata contributiilor, plata pe CNP, scutirea de la plata contributiei la sanatate in cazul in care se obtin si venituri din salarii sau stopajul la sursa (practicat cu succes in trecut).

“Luam in calcul o analiza in care o persoana este angajat, salariat si i se retin contributiile pentru sanatate, iar pentru celelalte categorii sa nu mai plateasca aceste contributii. Trebuie sa facem o analiza, sa vedem care este impactul bugetar si sa luam o decizie. Aceasta decizie o vom lua dupa ce vom avea discutii cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declaratii. Ne gandim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declaratia, pentru a nu se mai deplasa la ghiseul organului fiscal, si a putea sa faca plata contributiilor pe baza pe CNP in suma pe care stie ca o are de plata la organul fiscal, considerandu-se ca acea plata reprezinta declaratia mea asupra sumelor pe care le am de plata catre bugetul de stat", a spus Misa, citat de Agerpres.

Destul de clar, nu-i asa?

Ce se intampla cu cei care au obtinut venituri in 2017, dar nu le mai obtin si in 2018? Abia acum (cu o saptamana inainte de termenul limita pentru depunerea formularului, inca in vigoare) Ministerul Finantelor a in calcul astfel de situatii. Insa obligativitatea depunerii formularului ramane!

“Din acel moment nu mai are obligativitate (de plata a contributiilor -n.r.). Anunta ca si-a incetat activitatea pe care o desfasura pana la acea data si la urmatoarele termene nu mai are obligatia de plata. Exista aceasta posibilitate de a nu plati, daca nu mai realizeaza venituri”, a punctat Misa.

Un alt aspect care, dupa cum spune ministrul, abia acum se ia in calcul, este cel legat de regularizarea contributiilor. Adica, in cazul in care veniturile declarate, pentru care se platesc anticipat contributii, sunt mai mari decat cele efectiv incasate, contribuabilul sa recupereze banii aferenti contributiilor platite in plus.

“Vom lua in calcul si cazul celor care in 2018 au venituri mai mici decat cele estimate. Aceasta situatie nu e prevazuta acum”, a spus Misa.

Ministrul a subliniat ca este vorba despre "un nou mecanism pe care il gandim”, desi sistemul de regularizare exista de ani buni in Romania.

De altfel, chiar Ionut Misa a mentionat faptul ca D600 nu este nou aparuta, ci a fost introdusa in 2012. “De atunci ea se depune in fiecare an si are ca termen de depunere 31 ianuarie. Diferenta este ca acum apar noi categorii care trebuie sa depuna aceasta declaratie. (…) Noutatea este, de exemplu, la nivelul persoanelor cu venituri din drepturi de autor, care aveau anterior retinere la sursa (angajatorul le retinea CAS-ul si CASS-ul). In 2018, aceste persoane pe drepturi de autor trebuie sa depuna aceasta declaratie urmand ca organul fiscal sa-i calculeze obligatiile”, a mai spus ministrul Finantelor.

Pentru cei constiinciosi... ramane cum am stabilit

In ceea ce priveste persoanele care au depus deja Declaratia 600, ministrul promite ca nu vor fi obligati sa o modifice.

"Analizam prevederi tranzitorii ca sa vedem care e cea mai buna metoda pentru contribuabili. Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declaratie. Va trebui sa analizam regimul cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizarii acestei declaratii si de a face modificari in cadrul acesteia. Va trebui sa alegem varianta cea mai usoara pentru contribuabil si care este metoda cea mai facila de plata a contributiei", a explicat Misa.

Conform modificarilor aduse Codului Fiscal prin Ordonanta 79/2017, declaratia 600 trebuie depusa de toti cei care obtin venituri din activitati independente, chirii, dividende, venituri din investitii, alte venituri.



Citeste si