Romania a atras, joi, doua miliarde euro de pe pietele externe printr-o emisiune de euroobligatiuni in doua transe, cu maturitati de 12 ani si 20 ani, inregistrand cele mai mici marje de risc de credit pentru aceste maturitati, informeaza, vineri, Ministerul Finantelor, potrivit Agerpres.

"Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori", precizeaza institutia.

Potrivit sursei citate, tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018, prin aceasta emisiune Romania asigurand o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei statului. Totodata, prin maturitatile alese, Romania a urmarit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturitati in euro.

Retail jobs

Cererea totala a cumulat peste 5,3 miliarde euro provenind din aproximativ 300 de ordine de subscriere din partea investitorilor, cererea finala la nivelul pretului stabilit depasind patru miliarde euro (1,7 miliarde euro pentru transa de 12 ani si 2,4 miliarde euro pentru transa de 20 de ani). Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata, atat din punct de vedere geografic, cat si al tipurilor de investitori pentru ambele transe, inregistrandu-se o participare din 28 de tari pentru fiecare dintre transe.

Pentru transa de 12 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: USA (19%), Centrul si Estul Europei (16%), Germania/Austria (16%), Romania (14%), Franta/Benelux (9%), Italia (9%), Elvetia (6%) si Marea Britanie (5%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), urmati de banci comerciale si banci private (25%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (5%) si alti investitori (1%).

Citeste si:
ING, credit de 8,5 milioane de euro pentru producerea de ambalaje...
ING, credit de 8,5 milioane...

Pentru transa de 20 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: Marea Britanie (33%), Germania/Austria (32%), USA (10%), Elvetia (6%), Italia (5%), Franta/Benelux (4%), Centrul si Estul Europei (3%) si Scandinavia (2%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (72%), urmati de banci comerciale si banci private (12%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (6%) si alti investitori (4%).

Emisiunea a fost intermediata de Barclays Bank PLC, Erste Group Bank AG, Societe Generale, Unicredit si ING Bank NV.

Cele doua transe au fost realizate la cele mai mici marje peste cotatiile de referinta mid-swap pentru maturitatile emise. Astfel, pentru maturitatea de 12 ani, s-a obtinut un randament de 2,585%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obtinut cel mai scazut cost aferent acestei maturitati cu un randament de 3,45%, in scadere fata de emisiunea cu aceeasi maturitate realizata in octombrie 2015, la un randament de 3,93% (care a fost redeschisa ulterior in februarie 2016 la un randament de 3,90% si in aprilie 2017 la un randament de 3,55%).

Citeste si:
Teodorovici: Planul de finantare de pe pietele externe s-a depasit
Eugen Teodorovici: Planul de...

Strategia de executie a emisiunii a permis reducerea succesiva a costurilor pentru ambele transe, pe masura cresterii ordinelor de subscriere a celor doua transe si a cresterii calitatii investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, in cazul maturitatii de 12 ani, marja de risc de credit a fost redusa de la 150 la 133 puncte de baza, in timp ce pentru maturitatea de 20 ani marja de risc de credit a fost redusa de la 210 la 190 puncte de baza, Romania obtinand astfel cele mai mici marje de risc de credit pentru aceste maturitati, se mai arata in comunicatul citat.

"Emisiunea de euroobligatiuni realizata ieri nu este un imprumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finantelor Publice il utilizeaza pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflecta, insa, perceptia mediilor investitionale si a pietelor financiare asupra evolutiei Romaniei pe termen lung. Suprasubscrierea celor doua transe de emisiune, cat si diversificarea bazei investitionale, atat pe tipuri de investitori, cat si din punct de vedere geografic, reflecta increderea pe termen lung in dezvoltarea economica a tarii noastre. Aceasta emisiune se incadreaza perfect in strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizeaza extinderea maturitatii portofoliului de datorie si implicit reducerea riscului de refinantare, consolidarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei statului, precum si minimizarea costurilor pe termen lung aferente imprumuturilor guvernamentale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Dentistul, prea scump pentru unii români: Soluția lansată de TBI și...
Românii amână vizitele la...

Ministerul Finantelor preciza, recent, ca are in vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Finantele vor emite, de asemenea, un volum de titluri de stat pe piata interna in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung).

Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor patru agentii de evaluare financiara. Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat, in decembrie 2017, ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila. De la Moody's, Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus" iar agentia de rating japoneza JCR a reconfirmat in primavara calificativul tarii la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung in valuta si in moneda locala. Perspectiva asociata ratingurilor este stabila.

Citeste si:
Twispay: Tranzacțiile cu cardul s-au dublat în prima jumătate a lui...
Twispay: Tranzacțiile cu...

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri