Salariul mediu net a urcat anul trecut cu 11,7%, in timp ce in administratia publica, salariile nete au urcat cu viteza dubla, cresterea fiind de peste 24%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica, citate de Hotnews.ro. Astfel, cresterea medie in toate sectoarele economiei a fost de jumatate din cresterea raportata de angajatii de la Stat, cu toate bonusurile si premiile acordate la final de an de unele companii din mediul privat.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale salariilor, acestea fiind determinate de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, precizeaza INS.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.629 de lei, in crestere fata de luna precedenta cu 165 de lei (+6,7%), arata datele INS. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (9.239 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.481 de lei).

In decembrie 2017 comparativ cu noiembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (92,4%), in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (67,3%), in activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, tranzactii imobiliare (intre 20,0% si 35,5%).

Citeste si:
Sectoarele in care salariile au crescut cu peste 500 lei
Topul sectoarelor in care...

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activitati industriale n.c.a. (intre 1,5% si 3,0%) si in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (2,9%), respectiv in administratie publica (0,6%). Castigul salarial mediu net a scazut in invatamant (4,3%) ca urmare a inceperii vacantei scolare si reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Salariul mediu net a crescut cu 38 de lei in septembrie