Bijuteriile din platina, aur si argint au toate sansele sa se scumpeasca anul acesta, dupa ce o ordonanta de urgenta obliga toti bijutierii romani sa aplice pe produsele vandute marca statului. Chiar daca scopul final era eliminarea falsurilor de pe piata, romanii vor resimti din plin scumpirile, scrie Digi24.

In prezent pe bijuteriile din metale pretioase se aplica 2 tipuri de marci: cea de titlu, care arata din ce fel de metal pretios este facuta bijuteria, si marca de garantie, stantata de producator.

Cu toate acestea, din 1 iulie, toti comerciantii sunt obligati sa aplice si marca statului - un insemn mic, vizibil doar cu lupa, dar care va garanta ca podoabele sunt veritabile. Chiar daca legea inca nu specifica cum va arata acesta marca, patronatul Bijutierilor din Romania spune ca ar putea fi vorba despre un cap de bour.

„Ne vom confrunta cu un blocaj pe piata metalelor pretioase si in final probabil ca vom avea o criza majora in acest domeniu. Cel mai probabil, la 1 iulie toate bijuteriile ramase nevandute vor fi retrase brusc de pe piata”, afirma Adriana Ilias, din partea Patronatului Bijutierilor din Romania.

Noile modificari vor da peste cap afacerile comerciantilor de bijuterii, care au mai putin de 3 luni pentru a se pune la punct. Trebuie sa ia in calcul transportul bijuteriilor pana la sediile de marcare - cu un vehicul securizat - dar si costul efectiv de stantare a fiecarui obiect din vitrina.

Citeste si:
Bijuterii de peste 1 MIL. euro au fost furate in Munchen
Bijuterii in valoare de peste...

„Iar tarifele pentru marcarea unui produs, aceste valori pentru tarife sunt cuprinse intre 0,79 de lei pana la cifra de 11 lei”, spune Bogdan Pandelica - presedinte ANPC.

Costurile suplimentare se vor rostogoli mai departe in pretul platit de clienti.

„Operatorul va suporta costuri mult mai mari care se vor reflecta in costul bijuteriei, practic clientul va suporta costul, si sunt situatii particulare in care bijuteria va costa de doua ori mai mult sau de 3 ori mai mult”, afirma Alexandru Adam, patron magazin de bijuterii.

In Romania sunt aproximativ 3.500 de firme care comercializeaza bijuterii, de doua ori mai putine decat in 2015.

Citeste si:
Ce produse alimentare s-au scumpit cel mai mult în luna martie
Ce produse alimentare s-au...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Studiu: Românii abandonează mărcile preferate pentru produse mai ieftine
Setari Cookie-uri