Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora dobanda de politica monetara in sedinta din 4 aprilie pentru a treia oara consecutiv in acest an, la 2,5% pe an, sustin economistii UniCredit Bank. Potrivit acestora, dobanda cheie ar urma sa incheie anul 2018 la nivelul de 3% pe an, din cauza presiunilor inflationiste persistente.

“Ne asteptam ca BNR sa majoreze, pentru a treia oara consecutiv in acest an, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale la 2,5%, pe masura ce inflatia continua sa creasca rapid, probabil la 5% in martie, si sa ramana la nivel ridicat”, se arata intr-un raport al bancii.

Totodata, economistii citati se asteapta ca rata de politica monetara sa urce cu inca 0,5 puncte procentuale pana la finalul anului, astfel incat sa incheie 2018 la nivelul de 3% pe an.

In ceea ce priveste deficitul extern, reprezentantii UniCredit Bank se asteapta ca acesta sa depaseasca 4% din PIB in acest an si sa puna presiune suplimentara pe cursul de schimb, astfel incat raportul leu/euro sa depaseasca nivelul la care se tranzactioneaza in prezent, intre 4,6 si 4,7 lei/euro.

Dobanzile pe termen foarte scurt raman in continuare sub presiune, insa insa conditiile de lichiditate raman favorabile si ar trebui sa previna cresteri accentuate ale indicilor ROBOR, mai spun economistii citati. Pentru finalul anului, estimarea ROBOR la trei luni este de 2,6% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri