“Ne asteptam ca BNR sa majoreze, pentru a treia oara consecutiv in acest an, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale la 2,5%, pe masura ce inflatia continua sa creasca rapid, probabil la 5% in martie, si sa ramana la nivel ridicat”, se arata intr-un raport al bancii.

Totodata, economistii citati se asteapta ca rata de politica monetara sa urce cu inca 0,5 puncte procentuale pana la finalul anului, astfel incat sa incheie 2018 la nivelul de 3% pe an.

In ceea ce priveste deficitul extern, reprezentantii UniCredit Bank se asteapta ca acesta sa depaseasca 4% din PIB in acest an si sa puna presiune suplimentara pe cursul de schimb, astfel incat raportul leu/euro sa depaseasca nivelul la care se tranzactioneaza in prezent, intre 4,6 si 4,7 lei/euro.

Dobanzile pe termen foarte scurt raman in continuare sub presiune, insa insa conditiile de lichiditate raman favorabile si ar trebui sa previna cresteri accentuate ale indicilor ROBOR, mai spun economistii citati. Pentru finalul anului, estimarea ROBOR la trei luni este de 2,6% pe an.

UniCredit Bank lanseaza o...
Citeste si: UniCredit Bank lanseaza o noua oferta la depozite: ce dobanda obtineti