Banca Nationala a Romaniei (BNR) a platit, in luna aprilie, peste 1,4 miliarde de euro in contul datoriei publice a Romaniei. Din suma mentionata, 1,24 de miliarde de euro reprezinta imprumutul contractat in 2009 de Ministerul Finantelor Publice de la Comisia Europeana, la care se adauga si dobanzile aferente. In aceste conditii, rezerva valutara la BNR a scazut, intr-o singura luna, cu aproape 1,2 miliarde de euro.

Astfel, la 30 aprilie 2018, rezervele valutare se situau la nivelul de 33,54 miliarde de euro, fata de 34,7 miliarde de euro la 31 martie 2018.

Potrivit unui comunicat al BNR, in cursul lunii aprilie, la rezerva azu intrat 589 de milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele. In schimb, iesirile au cumulat peste 1,77 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

“Platile de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta au insumat circa 1.416 milioane euro, din care rambursari de capital si dobanda aferente imprumutului luat de Ministerul Finantelor Publice de la Comisia Europeana in anul 2009 de 1.239 milioane euro”, se arata in comunicat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3.626 milioane euro.

Citeste si:
De cine trebuie aparat cursul de schimb?
De cine trebuie aparat cursul...

In aceste conditii, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 aprilie 2018 au fost de 37,16 miliarde de euro, fata de 38,31 miliarde de euro la 31 martie 2018.

In luna mai, platile scadente in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 157 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele anunta finalizarea planului de finantare externa pentru 2019