3 Iulie 2018

ROBOR la 3 luni creste la 3,24% pe an in ziua in care se actualizeaza dobanzile la multe credite. La cat ajunge dobanda la Prima Casa?



Romanii cu credite in lei vor avea, incepand cu aceasta luna, rate mai mari la banca, daca au optat pentru dobanda variabila. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor este cu peste un punct procentual mai mare decat in urma cu 3 luni. Chiar in prima zi a noului trimestru, indicele a inregistrat un salt de aproape 0,1 puncte procentuale, de la 3,15% pe an vineri, la 3,24% pe an luni, 2 iulie.

Avand in vedere ca bancile au metode diferite de actualizare a dobanzilor, cei mai dezavantajati clienti vor fi cei pentru care indicele luat in calcul este cel din prima zi a trimestrului care urmeaza. Pentru acestia, dobanda va creste cu 1,16 puncte procentuale pentru urmatoarele trei luni.

La un credit Prima Casa, unde marja este plafonata la 2% peste ROBOR la 3 luni, dobanda creste de la maxim 4,08% trimestrul trecut, la 5,24% trimestrul urmator. Asadar, dobanda pentru un astfel de credit creste cu mai mult de 28% de la un trimestru la altul.

In cazul in care banca ia in calcul la actualizarea dobanzii valoarea ROBOR din ultima zi a trimestrului care se incheie, pentru trimestrul urmator, cresterea este usor mai mica, dar tot semnificativa, de la 2,08% la 3,15%. In acest caz, dobanda la un credit Prima Casa creste cu "doar" 26%.

Sunt si banci care actualizeaza dobanzile in functie de o medie a indicelul in trimestrul anterior si, in acest caz, cresterea de dobanda va fi ceva mai mica.



Citeste si