BCR, cea mai mare banca din piata locala dupa active, a raportat un profit net semestrial de peste doua ori mai mare decat in perioada similara din 2017, in contextul unui avans de peste 50% al creditarii pe zona de retail si o crestere solida a imprumuturilor pentru IMM-uri, se arata in comunicatul bancii.

Astfel, in primele 6 luni din acest an, profitul net a ajuns la 697 milioane lei, cu 130% mai mare decat cel raportat in S1 2017, de 305 milioane lei.

Banca anunta evolutii bune pe toate liniile de business si un rezultat operational de 740,9 milioane lei (159,2 milioane euro), cu 1,5% peste cel din perioada similara a anului trecut.

"BCR a inregistrat un avans consistent, de peste 50%, in creditarea persoanelor fizice, fata de semestrul I 2017, consolidandu-si pozitia de principal partener bancar pentru romanii care vor sa-si cumpere o casa, detinand peste 20% din creditele imobiliare acordate in semestrul I 2018", se arata in comunicatul bancii.

In activitatea bancara retail, BCR a generat in primul semestru volume noi de credite de 4,1 miliarde le, pe baza cresterii cu 40% a creditului de nevoi personale “Divers” si o crestere la fel de importanta in vanzari pentru creditele imobiliare, incluzand creditul standard imobiliar “Casa Mea” precum si creditele „Prima Casa”.

BCR sustine ca are o cota de piata de peste 20% din piata creditarii imobiliare din Romania (credite noi generate).

Vanzarile pentru companiile micro au crescut cu peste 60% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, sustinute de oferta revizuita de cont curent si de implicarea BCR in programul guvernamental StartUp Nation. Pe de alta parte, pe segmentul corporate, cresterea a fost mai redusa, portofoliul de credite nou acordate ridicandu-se la 568 milioane lei, in timp ce pe zona finantarilor pentru IMM crestere a fost de 16%, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Ponderea imprumuturilor neperformante (NPL) a scazut la 6,7%, comparativ cu 8,1% in decembrie 2017, cu rata de acoperire NPL urcand la un nivel foarte confortabil de 95,3%, in iunie 2018, fata de 92,7%, in decembrie 2017.

"Aceasta performanta, de care sunt cu adevarat mandru, se bazeaza in primul rand pe dedicarea colegilor mei in relatiile cu toti clientii bancii si vreau sa le multumesc in mod special pe aceasta cale. In perioada urmatoare ne vom intensifica eforturile sa oferim servicii competitive, sa consolidam relatii de incredere si sa promovam in mod particular servicii bancare si creditare responsabila. Mai mult, vom folosi si vom crea toate oportunitatile posibile pentru implementarea programului nostru de educatie financiara, menit sa sprijine independenta financiara a tuturor celor care aspira la o viata mai buna in Romania", a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Cifre cheie despre performanta BCR pe primul semestru

  • Veniturile nete din dobanzi au crescut semnificativ cu 9,5%, la 962,3 milioane lei (206,7 milioane euro), ca urmare a cresterii nivelului dobanzilor in piata, precum si a volumelor mai mari de conturi curente
  • Veniturile nete din comisioane au avansat cu 3,1% la 349,4 milioane lei (75,1 milioane euro), gratie volumelor mai mari din business-ul de carduri si din tranzactii, precum si din creditarea pentru afaceri noi
  • Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 0,9%, la 187,8 milioane lei (40,4 milioane euro)
  • Venitul operational a crescut cu 7,1% la 1,54 miliarde lei (331,2 milioane euro), ca urmare a cresterii veniturilor nete din dobanzi si a celor din comisioane
  • Cheltuielile administrative generale in semestrul 1 2018 au ajuns la 800,7 milioane lei (172 milioane euro), mai mari cu 12,8%, comparativ cu semestrul 1 2017, fiind impactate de investitii in sedii si in proiecte IT
  • Raportul cost-venit s-a situat la 51,9% in semestrul 1 2018, fata de 49,3% in aceeasi perioada din 2017
  • Raportul de solvabilitate al BCR era in mai 2018 (banca) de 22,2%, in timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) cumula o valoare solida de 7,7 miliarde lei in martie 2018
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri