Scaderea dobanzilor in piata monetara pare de neoprit. ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, a ajuns vineri la 3,12% pe an, de la 3,47% pe an, maximul perioadei inregistrat la inceputul lunii august. Un nivel similar nu a mai fost atins din 22 iunie, cand s-a situat la 3,09% pe an. Ce sanse sunt ca trendul sa se mentina?

Dobanzile au scazut, in ultima sedinta a saptamanii, pe majoritatea scadentelor, cu amplitudini mai mari pe scadentele scurte.

Pe scadenta overnight (O/N), media dobanzilor interbancare a scazut, intr-o singura sedinta, de la 2,47% pe an la 2,12% pe an (cu 0,35 puncte procentuale), iar ROBOR la 2 zile (T/N) s-a situat la 2,17% pe an, de asemenea in scadere semnificativa, cu 0,3 puncte procentuale, de la 2,47% pe an in sedinta anterioara.

La o saptamana, indicele ROBOR a coborat cu 0,09 puncte procentuale, de la 2,56% pe an la 2,47%, iar media dobanzilor la o luna a scazut cu 0,03 puncte procentuale, de la 3,09% pe an, la 3,06% pe an.

Pe scadente mai lungi, scaderi nesemnificative

ROBOR la 3 luni este cotat vineri la 3,12% pe an, inregistrand o scadere de 0,03 puncte procentuale fata de ziua anterioara, cand s-a situat la 3,15% pe an.

Pe scadentele mai indelungate, scaderile sunt de o amploare mai redusa si se inregistreaza si o stagnare. Spre exemplu, la 6 luni, ROBOR a scazut cu doar 0,01 puncte procentuale, de la 3,38% pe an, la 3,37% pe an. O evolutie similara a avut si ROBOR la 12 luni, care a coborat de la 3,51% in sedinta de joi la 3,5% pe an, vineri. In schimb, indicele la 9 luni a stagnat la 3,45% pe an.

In urma cu doar o saptamana, principalul indice urmarit de romanii cu credite in lei, ROBOR la 3 luni, a pierdut 0,1 puncte procentuale, scazand de la 3,22% pe an, vinerea trecuta, la 3,12% pe an la sfarsitul acestei saptamani.

Ramane de vazut se ce va intampla saptamana viitoare pe piata monetar interna si daca Banca Nationala a Romaniei va continua sa injecteze lichiditate in piata. Cel putin in ultimele doua saptamani, BNR a imprumutat bancile din piata cu 12 miliarde de lei, respectiv 9 miliarde de lei, prin operatiuni repo pe o saptamana, la o dobanda de 2,5% pe an.

Aceste interventii au scopul de a tempera cresterea dobanzilor pe piata.

La actualul nivel al ROBOR, rata scade

Daca se va reflecta sau nu scaderea dobanzilor in rata lunara a debitorilor vom vedea la finalul acestei luni, cand se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei (cele cu dobanda variabila, raportata la ROBOR la 3 luni). Valoarea indicelui din ultima zi a lunii septembrie sau din prima zi a lunii octombrie conteaza in cele mai multe cazuri. Majoritatea bancilor actualizeaza dobanzile in functie de una din cele doua valori si stabilesc, astfel, rata lunara pentru urmatoarele trei luni.

Precedente actualizare a dobaznilor a avut loc la finalul trimestrului II si s-a realizat la valoarea ROBOR la 3 luni de 3,15% pe an (din 29 iunie) sau de 3,24% pe an (din 2 iulie).

Astfel, la valoarea actuala a indicelui, de 3,12%, ratele romanilor ar trebui sa scada in urmatorul trimestru. Dar, sa nu ne facem iluzii prematur. Mai sunt trei saptamani pana la finalul lunii, si doar valoarea ROBOR de atunci conteaza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri