ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a anuntat marti ca directorul sau financiar va demisiona, pe fondul problemelor aparute in urma acuzatiilor de spalare de bani si finantarea terorismului, transmite Reuters.

Anuntul vine dupa ce in 4 septembrie justitia olandeza a ajuns la un acord amiabil cu ING in legatura cu un dosar de spalare de bani, grupul financiar olandez acceptand sa plateasca 775 milioane de euro. Procurorii au reprosat ING ca a incalcat legislatia olandeza in materie de prevenire a spalarii banilor si finantarea terorismului, "in mod structural si timp de mai multi ani" prin faptul ca nu a impiedicat utilizarea conturilor clientilor sai pentru spalarea banilor intre 2010 si 2016, conform Agerpres.ro.

Procurorii olandezi au informat ca din suma totala de 775 milioane euro, 675 milioane de euro este considerata o amenda iar restul 100 milioane de euro este considerat o redresare pentru beneficii obtinute in maniera ilicita.

Koos Timmermans, in varsta de 58 de ani, care a fost numit in 2017 director financiar, va ramane in functie pana la gasirea unui inlocuitor, a informat banca olandeza. El a detinut pozitii de varf la operatiunile bancare din Olanda in 2010-2016, perioada verificata de procurori.

Decizia reprezinta o schimbare semnificativa a atitudinii ING, care in 4 septembrie preciza ca nici o persoana individuala nu este responsabila si a luat deja masuri disciplinare impotriva a zece dintre angajatii sai si a adoptat mecanisme mai performante pentru a verifica tranzactiile si clientii.

Citeste si:
Miscare surpriza: BCR si-a recrutat economist sef de la varful ING
Ciprian Dascalu pleaca din...

Dar criticile opiniei publice olandeze la adresa bancii au sporit, inclusiv premierul Mark Rutte si ministrul de Finante Wopke Hoekstra apreciind ca scandalul afecteaza din nou increderea in sistemul bancar.

Reactia ING este similara cu cea din martie, cand a anuntat initial ca remuneratia directorului sau general Ralph Hamers va creste cu 50% apoi, in urma scandalului, a retractat anuntul dupa cinci zile. In urma acuzatiilor de spalare de bani si finantarea terorismului, niciun membru al Board-ului ING nu va primi bonus de perfomanta pentru 2018, a informat banca olandeza.

ING Bank ofera servicii bancare unui numar de aproape 37 milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari.

Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti - companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice.

Citeste si:
COVID-19 | Un centru de DIALIZĂ din București a fost închis
COVID-19 | Un centru de...

Sursa foto: By Robson90 / shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Asirom introduce un serviciu de hotline medical la asigurările medicale corporat
Setari Cookie-uri