Un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul MFP vine si spulbera iluzia angajatilor si angajatorilor cu privire la beneficiile bonurilor de valoare (tichete de masa, de cresa, cadou, culturale, sau de vacanta) dupa ce Legea care comaseaza toate aceste tichete, adoptata in acest an, promitea conditii fiscale extrem de favorabile pentru aceste forme de recompensare a angajatilor.

Pentru ca actul normativ, cum se intampla frecvent in ultima vreme, contine doua articole contradictorii, unul care prevede ca tichetele se acorda in conditiile si cu exceptiile prevazute in Codul Fiscal (cu anumite limitari), iar celalalt ca sunt integral deductibile la calculul impozitului pe profit si total neimpozabile, fara plafoane, pentru salariati, au fost necesare clarificari.

Iar clarificarile dau castig de cauza Codului Fiscal. Astfel, bonurile valorice sunt deductibile in anumite conditii si in anumite plafoane.

Cum se impoziteaza tichetele culturale?

“Avand in vedere ca in continutul Legii nr. 165/2018 (privind bonurile valorice - n.r.) se regasesc dispozitii contradictorii in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil biletelor de valoare, (...) este clarificat tratamentul fiscal aplicabil biletelor de valoare, in sensul ca se precizeaza ca actul normativ aplicabil este Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal”, se mentioneaza in proiectul de HG.

MFP propune TVA redus la 5%...
Citeste si: MFP: TVA de 5% pentru serviciile de restaurant si catering, cazare

In aceste conditii, pentru tichetele al caror regim fiscal era reglementat in Codul Fiscal nu se schimba nimic. In privinta tichetelor culturale, nou introduse prin legea 165, in proiect se precizeaza ca acestea vor fi tratate similar cu tichetele cadou si tichetele de cresa, asa ca vor fi deductibile pentru angajator in limitele valabile pentru cele doua categorii.

De asemenea, pentru ca “se incadreaza in categoria avantajelor in natura, similar tichetelor cadou, tichetelor de masa, voucherelor de vacanta si tichetelor de cresa, tichetul cultural reprezinta pentru beneficiar (salariat) un venit impozabil (cu 10% -n.r.)”, se subliniaza in proiect. In schimb, pentru tichetele culturale nu se vor percepe contributii sociale (fiind tratamentul similar tichetelor de cresa).

Unde se pot folosi tichetele de cresa?

O alta noutate introdusa de proiectul mentionat este legata de tichetele de cresa. De la 1 ianuarie 2019, acestea vor putea fi utilizate si pentru plata bonei, cu conditia ca aceasta sa exercite profesia “in conditiile Legii nr. 167/2014”.

Tichetele de cresa se acorda pentru acoperirea partiala sau integrala, a taxelor de cresa reprezentand contributia lunara a parintilor/reprezentantilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii inscrisi in crese sau alte unitati de educatie timpurie anteprescolara publice si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara, sau, dupa caz, a contravalorii serviciilor prestate de unitati de educatie timpurie anteprescolara private sau de bone si se suporta integral de catre angajator, se mentioneaza in proiect.

Tichetele de cresa sunt asimilate salariilor si sunt impozitate cu 10% la angajat, insa sunt exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii.

MFP a publicat normele pentru...
Citeste si: Dobanda la programul Investeste in tine, similara cu Prima Casa