Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) devine tot mai agresiva in relatia cu contribuabilii in cadrul inspectiilor fiscale. Directorii financiari sustin, in proportie de 60%, ca desi aplica legea corect, cu siguranta Fiscul le-ar impune sume suplimentare de plata in cazul unei inspectii. In plus, a crescut frecventa cu care organele fiscale recalifica forma unei tranzactii sau considera ca o anumita activitate nu are scop economic, spun specialistii EY Romania.

Directorii financiari din 80 de companii, care au participat la un sondaj derulat recent de EY Romania, sustin, intr-o majoritate covarsitoare (95%) ca derularea unor controale prin metode electronice ar fi mai eficienta si, probabil, mai putin intruziva in activitatea companiilor. Nu de putine ori, contribuabilii au denuntat faptul ca multe dintre inspectiile fiscale derulate s-au intins pe perioade destul de mari de timp, unele dintre acestea depasind chiar termenul legal.

Cum s-a schimbat comportamentul ANAF in ultima perioada?

Cat priveste interactiunea cu ANAF, desi majoritatea directorilor financiari (59%) declara ca se asteapta la taxe si impozite suplimentare de plata in urma controalelor fiscale, 55% dintre acestia nu stiu daca vor contesta impozitele si taxele suplimentare impuse de ANAF. Doar 42,5% au declarat ca ar depune contestatie intr-o asemenea situatie.

„Aceasta situatie reflecta in mod fidel abordarea organelor fiscale in cadrul inspectiilor fiscale, in practica fiind din ce in ce mai rare cazurile in care inspectiile se incheie fara impunerea de obligatii suplimentare de plata. Industrii care pana acum cativa ani se confruntau cu sume simbolice la sfarsitul unei inspectii fiscale trebuie sa faca fata unor ajustari ale bazei de impozitare de ordinul sutelor de milioane de euro. Chiar si societatile aflate in top 10 al celor mai mari platitori de taxe si impozite, care nu se mai confruntasera cu inspectii fiscale pe perioade mari de timp, unele chiar si de zece ani, au fost controlate in ultima perioada. In consecinta, plata de sume consistente cu titlu de impozite nu te scapa de inspectia fiscala. A crescut frecventa cu care organele fiscale recalifica forma unei tranzactii sau considera ca o anumita activitate nu are scop economic in baza art. 11 din Codul fiscal. Recomandam clientilor sa atace actele de impunere, cu atat mai mult cu cat instantele de judecata au acumulat o practica bogata in materie fiscala in ultimii ani si pot discerne, de cele mai multe ori, intre o impunere valabila si un abuz de interpretare”, spune Emanuel Bancila, coordonatorul practicii de litigii si controverse fiscale din cadrul Radu si Asociatii SPRL.

Recomandarea vine in contextul in care 51% dintre participantii la sondaj se asteapta la o inspectie fiscala in urmatoarea perioada din partea ANAF.

Regulile de declarare se complica, in loc sa se simplifice

In acelasi timp, reprezentantii companiilor reclama povara administrarii fiscale. 65% dintre acestia declara ca petrec mai mult de doua zile in fiecare luna pentru a pregati declaratii fiscale pentru ANAF. Desi utilizeaza un software pentru pregatirea automatizata a acestor declaratii, 77% dintre directorii financiari spun ca pregatirea declaratiilor de TVA le ocupa cel mai mult timp.

“Avand in vedere aceste aspecte contradictorii, putem identifica doua posibile explicatii: fie solutiile IT utilizate nu sunt eficiente sau adaptate suficient, fie modificarile fiscale sunt atat de dese, incat solutiile IT nu ajung sa tina pasul. Una dintre cauzele posibile ale acestei stari de fapt ar putea fi schimbarile dese ale regulilor fiscale si complicarea mecanismelor de raportare. O asemenea volatilitate nu face decat sa consume resursele companiilor in vederea conformarii cu regulile fiscale si sa faca mai complicata administrarea fiscala din partea ANAF”, spun specialistii EY.

In ultimii 10 ani, Romania a redus durata de completare si platire a taxelor cu aproximativ 40 de ore/an, ajungand ca, in anul 2017, sa ocupe locul 21 in clasamentul european, cu 163 de ore pe an, aproximativ 2 zile lucratoare/luna. In comparatie cu media europeana, Romania pregateste si plateste taxele intr-un interval de timp mai mare, cu 14 ore/an mai mult timp petrecut in derularea acestor actiuni.

Estonia este tara cu cea mai redusa durata de timp petrecut cu pregatirea si plata taxelor, cu 50 de ore pe an sau o jumatate de zi lucratoare pe luna. Aceasta este urmata in top de San Marino (52 de ore) si Luxembourg (55 ore). La polul opus, cu cele mai multe ore inregistrate pe an pentru pregatirea si plata taxelor se afla bulgarii cu 453 de ore/an adica 56 de zile, dar si Bosnia si Hertegovina (411 ore/an).

“Este surprinzator ca, desi vedem in jurul nostru un avans urias al tehnologiilor de orice fel, simpla raportare fiscala in Romania inca da batai de cap directorilor financiari. Daca ne uitam la alte state membre UE, precum Ungaria, Polonia, Spania, observam ca este posibila implementarea unor modalitati electronice de raportare fiscala extrem de eficiente. Speram ca aceste solutii sa fie adoptate si de ANAF. Acest lucru ar face viata mai usoara nu doar companiilor, ci ar ajuta si la identificarea mult mai facila a celor care eludeaza legea”, a declarat Adrian Teampau, Partener Asociat, Diviza de Impozite Indirecte, EY Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri