Steven van Groningen: Taxa pe activele bancare va fi platita de consumatori, bancile doar o colecteaza!

Taxa pe activele bancare nu a surprins foarte tare bancile din Romania, dat fiind faptul ca era evident deja de ceva vreme ca Guvernul va avea rapid mare nevoie de bani, din cauza cheltuielilor irationale. Dar, isi va atinge ea scopul declarat, acela de a reduce costurile de finantare pentru populatie? In nici un caz! “Taxa asta va fi platita de populatie, iar bancile si companiile din energie (taxate si ele cu 2% pe cifra de afaceri -n.r.) doar o colecteaza”, spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Desi taxa nu a fost tocmai o supriza, cel putin pentru presedintele Raiffeisen Bank Romania, aceasta este considerata nejustificata, avand in vedere ca in tarile vecine in care s-a aplicat bancile au fost finantate de stat in perioada crizei financiare, iar in Romania nu.

Steven van Groningen mai reclama faptul ca nu este foarte clar cum va fi platita aceasta taxa, desi este previzibil.

“Platim taxe, nu e nici un fel de problema, dar vreau sa inteleg ce am de platit, cum e calculat si, de perferat, sa aflu asta inainte. Din luna iunie, ar trebui sa aflam ce aplicam de la 1 ianuarie. (...) Daca pornim de la faptul ca Guvernul are nevoie de bani, atunci cred ca probabil va fi aplicata la fiecare trimestru si trebuie sa ne asteptam la suma cea mai mare. Daca ne raportam la nivelul ROBOR pe ultimele trei luni, atunci se va aplica 0,3% la activele de la finalul primului trimestru din 2019. Si atunci ajungem la 1,2% intr-un an”, a explicat van Groningen, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

In opinia sa, argumentul referitor la reducerea costurilor de finantare pentru populatie este unul fals, avand in vedere ca ultimele 10 initiative adoptate in Romania, care afecteaza sectorul bancar, de fapt, cresc costul de finantare, nu il scad.

In final, taxa aceasta va fi platita de consumatori, atat de deponenti, pentru ca economiile lor la banca vor primi o dobanda mai mica si, in plus, vor fi erodate de inflatia generata de aceste taxe, cat si de cei care au sau vor sa ia credite, prin dobanzi mai ridicate, mai spune presedintele Raiffeisen Bank.

Setari Cookie-uri