Rezerva BNR a scazut cu mai mult de un miliard de euro in ianuarie? Unde s-au dus banii?

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut, in prima luna a acestui an cu peste un miliard de euro. Aceasta este si suma care a fost platita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in contul datoriei publice in valuta a Ministerului Finantelor Publice (MFP). In contrapartida, insa, au intrat in rezerva BNR 970 de milioane de euro, in conturile Comisiei Europene. Unde este diferenta?

“La 31 ianuarie 2019, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 31,92 miliarde de euro, fata de putin peste 33 miliarde de euro la 31 decembrie 2018”, se arata intr-un comunicat al BNR.

In cursul lunii ianuarie, in rezerva BNR au intrat 1,57 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor MFP, alimentarea contului Comisiei Europene (970 milioane de euro) si altele.

In aceeasi perioada, din rezerva au iesit 2,7 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Platile de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta au insumat putin peste un miliard de euro, din care 960 milioane euro reprezinta rambursarile de capital si dobanda aferente emisiunii de obligatiuni denominata in euro a MFP.

In a doua parte a lunii ianuarie, leul s-a depreciat accelerat in fata euro, pe fondul scaderii increderii investitorilor in economia romaneasca, dupa adoptarea Ordonantei taxelor care afecteaza domenile strategice. Autoritatile statului au somat BNR sa intervina pentru a stopa deprecierea monedei nationale.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,84 miliarde de euro.

Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,76 miliarde de euro, fata de 36,8 miliarde de euro la 31 decembrie 2018.

In februarie, platile scadente in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 247 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri