Cresterea deficitelor (bugetar si de cont curent) si recesiunea idusa de criza financiara din 2008 au golit conturile statului. Salariile si pensiile majorate irational inainte de criza au devenit adevarate pietre de moara, iar recesiunea a determinat prabusirea veniturilor la buget. Asadar, Romania intra in 2010 cu cheltuieli uriase, cu venituri tot mai reduse si cu un imprumut de aproape 20 de miliarde de euro primit de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana cu un an in urma.

In aceste conditii, Guvernul de la acea vreme, condus de Emil Boc, si-a asumat in Parlament raspunderea pe Legile austeritatii, care au impus taierea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea unor pensii. In plus, la jumatatea anului, Guvernul a decis majorarea cotei generale de TVA de la 19% la 24%.

Masurile, considerate extreme, nu ar fi fost necesare sau ar fi avut magnitudini mult mai mici si mai putin dureroase daca in 2009 se rationalizau cheltuielile, inclusiv prin reducerea de personal in exces, care oricum s-a realizat mai tarziu, dupa taierea salariilor.

De ce a fost necesara taierea salariilor? Pentru ca salariile bugetare au crescut excesiv in perioada 2005-2009. Cresterea nominala cu 19,4% in medie pe an (12,4% in termeni reali) a acestor salarii a fost insotita de cresterea deficitului bugetar de la 1,2% din PIB la 8,9% din PIB.

De aceea au aparut legile austeritatii, care au impus taierea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea unor categorii de pensii.
Initial, presedintele Traian Basescu a solicitat si taierea pensiilor cu 15%, insa aceasta masura a fost declarata neconstitutionala.

Din aceasta cauza, ca solutie de ultima instanta, s-a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a mari veniturile la bugetul de stat.

2018 - UiPath devine primul...
Citeste si: 2018 - UiPath devine primul unicorn romanesc
Sursa foto: Shutterstock