Eugen Teodorovici vine cu o noua propunere, dupa ce a aflat ca mobilitatea fortei de munca este un drept fundamental al pietei unice

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, pare a fi abandonat ideea de a impune restrictii romanilor care muncesc in alte state europene, pentru ca acestia sa se intoarca in tara. Acum, el sustine ca Romania are nevoie de programe dedicate pentru a atrage forta de munca din celelalte state membre, din tari angajate in dialog cu UE in vederea aderarii si din afara spatiului european.

”In contextul necesitatii intaririi mobilitatii fortei de munca, una dintre libertatile fundamentale ale pietei unice, raspunsul nostru trebuie sa vizeze o strategie pe 2 nivele, cu masuri nationale si europene. O solutie in cazul Romaniei, dar nu numai, ar fi elaborarea unor programe dedicate, inclusiv politici fiscale, in scopul atragerii de forta de munca din celelalte state membre, din tari angajate in dialog cu UE in vederea aderarii, precum si din afara spatiului european.”, a subliniat ministrul Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a participat joi, la Luxembourg, la un dejun de lucru ministerial pe tema mobilitatii fortei de munca, organizat in marja reuniunii Consiliului UE pentru Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori (EPSCO).

”Am dat curs invitatiei Consiliului UE in domeniul Ocuparii Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori (EPSCO) de a participa la aceasta discutie pe tema migratiei pe piata fortei de munca pornind de la dezbaterea pe care am initiat-o pe aceasta tema la reuniunea informala a Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) de la Bucuresti. Mobilitatea fortei de munca si efectele ei - atat pozitive cat si negative - reprezinta o preocupare pe mai multe paliere pentru care trebuie sa gasim solutii imediate, in interesul tuturor statelor membre”, a precizat in interventia sa ministrul Teodorovici.

In cadrul intalnirii, ministrul Finantelor a avansat o serie de solutii care ar putea fi luate in considerare pentru atenuarea efectelor negative legate de deficitul fortei de munca in tarile sursa sau de migratia fortei de munca inalt calificate (brain-drain).

Anterior, Eugen Teodorovici a avansat in cateva randuri ideea de a impune restrictii celor care muncesc in alte state membre, pentru a-i forta, astfel, sa se intoarca in tara de origine. Una dintre propuneri a fost de a limita la maxim 5 ani permisul de munca intr-o tara. Ideea a fost, insa, aspru criticata, pe motiv ca incalca una din principalele libertati ale pietei unice.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri