BCR, alaturi de compania romaneasca Qualitance, a lansat prima platforma digitala pentru credite ipotecare, Casa Mea, prin care clientii bancii isi pot usura procesul de achizitie a unei locuinte.

Toate documentele necesare achizitionarii unei locuinte pot fi incarcate online de client, direct in aplicatie, de pe telefon sau calculator, ceea ce reduce durata intregului proces cu cel putin 50%. Clientul este la curent, in permanenta, cu stadiul in care se afla procesul de achizitie a casei sale, afla ce documente sunt necesare in fiecare etapa si cum poate sa le obtina, primeste notificari privind stadiul dosarului si poate discuta cu banca pe chat.

Aplicatia Casa Mea face parte din ecosistemul George si reprezinta "pariul" BCR in zona de digitalizare, in conditiile in care majoritatea bancilor din piata digitalizeaza partile simple, precum contul curent, proiectele de consum, dupa cum sustine Dana Dima, vicepresedinte Retail & Private Banking BCR.

"Cand cumperi o casa nu este atat de usor. Aici este pariul: am incercat sa venim cu ceva care sa le simplifice problema atunci cand achizitioneaza o casa. Scapa astfel de acea grija costisitoare si de timpul alocat pentru a merge la banca. Practic, dupa ce obtine aprobarea financiara clientul poate sa nu mai vina deloc la banca, doar sa se foloseasca de aplicatia Casa Mea", a declarat Dana Dima in cadrul unei conferinte de presa.

Prin Casa Mea, orice client BCR are la dispozitie, online, oriunde s-ar afla, un adevarat sistem de control al intregului proces de creditare, oferind permanent suport si transparenta. Aplicatia este unica in Romania si poate fi accesata foarte usor, intr-un mediu securizat, atat de pe telefon, cat si de pe tableta sau calculator.

- Dana Dima-

Aplicatia Casa Mea a necesitat o investitie de aproximativ 2 milioane de euro si a fost dezvoltata alaturi de Qualitance.

“In civilizatia moderna, achizitia unei locuinte este cea mai importanta decizie financiara pe care 80% dintre oameni o vor lua in timpul vietii lor. In acelasi timp, momentul creditului ipotecar este intre top 5 cele mai stresante experiente de viata. Societatea a facut demult pasul in era digitala, iar companii precum Apple, Amazon, Google sau Uber au reasezat asteptarile in ceea ce priveste modul in care interactionam cu produse si servicii. Oamenii se asteapta la acelasi nivel de experienta simpla si intuitiva din partea bancilor. Exista prejudecata ca doar fintech-urile se pot ridica la nivelul acestor asteptari.
Platforma digitala Casa Mea demonstreaza contrariul - impreuna cu BCR, am reusit intr-un timp record – am avut prima versiune in 10 saptamani de la pornirea dezvoltarii - sa transformam experienta stresanta de obtinere a unui credit ipotecar intr-o experienta neasteptat de usoara si placuta. Nu o spunem noi – o spun utilizatorii nostri. Pentru ca am construit aceasta platforma impreuna cu ei – in mii de iteratii de prototipare cu sute de utilizatori. Este o premiera in Romania, pe care BCR a facut-o posibila datorita unui mindset inovator si a unei echipe vizionare”, a declarat Ioan Iacob, CEO si co-fondator Qualitance.

Cum te ajuta aplicatia BCR Casa Mea

Aplicatia Casa Mea poate fi folosita de clientii BCR care contracteaza un credit ipotecar Casa Mea, insa nu se aplica si in cazul creditelor Prima Casa. "In ultimul caz mai avem de lucrat, mai este un actor pe flux de integrat si asteptam sa vedem evolutia programului in perioada urmatoare ca sa reusim", a explicat Dana Dima.

Cu ajutorul platformei digitale Casa Mea, achizitia unei locuinte se face rapid si transparent deoarece:

  • incarci simplu si confortabil in aplicatie toate documentele solicitate de catre banca inca din etapa de analiza preliminara:
  • nu mai este nevoie sa vii la banca pentru fiecare document sau etapa in parte. In aplicatie pot fi incarcate: antecontractul, actele de proprietate, opinia notariala, releveul, extrasul de carte funciara si orice alte documente mai solicita punctual banca.
  • afli de la inceput care sunt documentele de care ai nevoie in fiecare etapa, cum ar trebui sa arate si de unde le poti obtine. Esti in permanenta la curent cu stadiul dosarului tau si stii cat mai dureaza pana la transferarea banilor catre vanzator:
  • colaborezi direct in aplicatie cu celelalte parti implicate in procesul de achizitie, respectiv vanzatorul, notarul sau agentul imobiliar. Acestia pot sa incarce documentele solicitate de catre banca, iar aplicatia trimite notificari clientului si bancii la fiecare pas;
  • primesti notificari pe masura ce stadiul dosarului tau sau stadiul documentelor se modifica, respectiv ori de cate ori este necesara o noua actiune din partea ta;
  • salvezi astfel cel putin 50% din timpul necesar intregului proces si nu mai trebuie sa vii la banca.

Aplicatia a fost deja utilizata de peste 1.300 de clienti BCR. Peste 600 de persoane au folosit-o deja pana la finalul intregului proces.

Creditul Casa Mea, mai performant decat Prima Casa in cadrul BCR

Creditul ipotecar Casa Mea al BCR a devenit, in ultimul an si jumatate, mult mai performant decat creditul Prima Casa, a mai declarat Dana Dima. In prezent, din ponderea creditelor noi, Casa Mea detine o pondere de peste 60%.

De altfel, pentru acest an Prima Casa nu a fost atat de rapid consumat ca in anul anterior, iar daca in 2018 clientii se ingramadeau inca de la inceputul anului pentru a depunde dosar, acum focusul acestora este pe tot parcursul anului si multi aleg sa opteze pentru un credit chiar spre finalul anului.

O alta explicatie ar mai fi faptul ca clientii s-au orientat catre creditele Casa Mea cu dobanda fixa pentru 5 si 10 ani tocmai pentru a-si asigura o predictibilitate financiara. De altfel, din ce in ce mai multi consumatori opteaza pentru a stabili dobanda fixa pe o perioada cat mai lunga, mai sustin reprezentantii BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri