Infiintata in 1864 prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, care a vrut sa faca ordine in finantele tarii, CEC Bank a ajuns astazi la o istorie de 155 ani. In ultimele doua secole, banca a trecut peste momente grele, precum ocuparea sediului din Bucuresti de germani in Primul Razboi Mondial, sau mutarea tezaurului la Moscova. De asemenea, daca acum 70 de ani promotiile CEC insemnau pluguri si batoze de porumb, banca isi rasplateste in prezent clientii fideli cu carduri promotionale si cash pentru copiii care invata sa economiseasca.

1864 – Cuza infiinteaza Casa de Depuneri si Consemnatiuni

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza decide sa faca ordine in finantele tarii. Prin decret domnesc se infiinteaza Casa de Depuneri si Consemnatiuni (CDC), stramosul actualului CEC. Economiile populatiei de la orase sau sate erau administrate de Casa de Economie, o anexa a CDC, si erau garantate integral de catre stat.

Agentii institutiei erau toti casierii statului, sefii oficiilor postale, directorii de scoli si invatatorii de la sate. Fondurile astfel stranse erau folosite pentru acordarea de credite pentru judete si comune. In acelasi an, se semneaza actul de infiintare a Casei de Depuneri si Consemnatiuni, de catre conducatorii Romaniei – domnitorii Alexandru Ioan Cuza si Carol I.

1881 – Carol I devine primul depunator – 300 de lei

Regele Carol I, in calitate de fondator al primei case de economii nationale, participa personal la inaugurarea primului sediu al bancii si la deschiderea primului ghiseu al institutiei, la 1 aprilie 1881. Carol I a semnat „manu propria” prima cerere de libret, devenind astfel primul depunator si detinator al unui libret de economii romanesc. In document a fost inscrisa suma de 300 lei, maximum de depunere dintr-o data, in acea vreme.

1897 – Incepe constructia Palatului CEC

Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusa in 8 iunie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Planurile cladirii au fost elaborate de arhitectul Paul Gottereau, iar de constructia propriu-zisa s-a ocupat arhitectul Ion Socolescu.

1916 – Palatul CEC devine sediu al Comandamentului Militar German

Conducatorii Romaniei decid intrarea tarii in razboi, alaturi de statele Antantei. Imediat dupa ocuparea Bucurestiului de catre armatele imperiale germane, la sfarsitul lunii decembrie 1916, palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie a devenit unul dintre sediile Comandamentului Militar German. Tezaurul si valorile publice si private aflate in administrarea Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie sunt evacuate la Iasi, impreuna cu majoritatea sumelor in numerar. Impreuna cu tezaurul bancii au fost luati la Iasi si banii in numerar, utilizati pentru efectuarea operatiunilor zilnice, in suma de 16 milioane lei. Administratiei din Bucuresti i-au mai ramas in casierie doar 225.000 lei.

1917 – Tezaurul este mutat la Moscova

Nesiguranta care domina in lunile imediat urmatoare retragerii administratiei tarii la Iasi a determinat luarea deciziei de a se stramuta tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, al Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie si al altor institutii publice si particulare la Moscova. Casetele au fost depuse in Palatul Armurilor din Kremlin, intr-un compartiment de rezerva al sucursalei Bancii de Stat din Moscova.

Casa de Depuneri, Consemnatiuni si Economie a expediat in total 1.661 casete in 21 vagoane. Valoarea declarata era de 6,5 miliarde lei aur. Casetele erau toate sigilate. Usile vagoanelor au fost incuiate cu cate un lacat si s-a aplicat pe fiecare cate un sigiliu al reprezentantilor guvernului rus si al celui roman.

1937 – Lansarea libretului cadou pentru nou nascuti

La 31 octombrie 1937 a fost inaugurata traditia libretului cadou pentru nou nascuti. Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale a daruit copiilor din municipiile Bucuresti si Cluj, nascuti in aceasta zi, cate un libret de economie cu o depunere de 100 lei. In anul urmator, Consiliul Superior al Economiei decide sa extinda, tot de Ziua Mondiala a Economiei, aceasta formula de promovare a economisirii pentru toti nascutii din 31 octombrie, din cele 10 capitale de tinuturi. Astfel, au fost distribuite 77 librete cadou pentru nou-nascuti, majoritatea lor ajungand in familii de muncitori. La 31 octombrie 1939, libretul cadou se generalizeaza pentru toti nou nascutii.

In 2019, la 155 de ani de la lansare, CEC Bank continua traditia si premiaza pana la 31 decembrie fiecare copil nascut in data de 24 noiembrie 2019. Astfel, fiecare copil va primi echivalentul in lei a sumei brute de 155 euro, suma care va fi acordata pe un card Visa emis pe numele parintelui. Mai multe detalii in regulamentul oficial al campaniei.

1940 – CEC devine cea mai mare banca de depozite din Romania

Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale devine cea mai mare banca de depozite a sistemului bancar romanesc. Banca infiinteaza case de economii muncitoresti in cadrul unor societati comerciale si mari intreprinderi, precum Malaxa-sectia Knor, Arsenalul Armatei, Rudolf Schimdt, Casa Mercur, Pirotehnia Armatei, Cehoslovaca, Unirea, Phoenix, Metaloglobus, Tesatoriile Unite, Dacia-Romana, Gagel, Texo, Tipografiile Romane Unite, Monetaria Nationala, Set, Fichet, Galia, Pulberaria Armatei, Filatura, Dunarea. Pentru promovarea acestei formule de economisire, Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale a tiparit in fiecare an si a difuzat gratuit in toata tara 100.000 exemplare din publicatia „Pusculita muncitoreasca”.

1941 – Pluguri, prasitoare si batoze de porumb – primele premii acordate clientilor

Banca lanseaza obligatiunile “Imprumutul reintregirii”, la care se acorda premii si renta unificata amortibila. Pentru aceasta emisiune de obligatiuni se efectuau trageri la sorti anual, oferindu-se 2.653 de premii, astfel:15 perechi de boi, 500 premii a cate un plug, 500 premii a cate o grapa, 500 premii a cate o prasitoare, 500 premii a cate o caruta, 250 premii a cate un plug, o grapa, o prasitoare si o caruta, 37 premii a cate o semanatoare, 75 premii a cate o semanatoare de porumb, 75 premii a cate o tocatoare manuala de sfecla, 75 premii a cate o tocatoare manuala de nutret, 36 premii a cate o vanturatoare, 15 premii a cate un trior, 75 premii a cate o batoza manuala de batut porumb.

1947 – Elevii ajung cea mai mare categorie de depunatori la CEC

Elevii reprezentau principala categorie de depunatori, numarul acestora fiind de 312.600 la 15 august 1947. Cresterea s-a datorat campaniei intense de promovare a economisirii in scoli.

Printr-o decizie a Comisiei Ministeriale de Redresare Economica si Stabilizare Monetara s-a hotarat introducerea libretului de economii la purtator. Sumele depuse pe libretele de economii la purtator puteau fi ridicate numai pe baza unei parole

1970 – Se lanseaza creditele pentru locuinte

Introducerea operatiunilor de creditare pentru achizitionarea de locuinte a condus la atingerea pragului maxim al dezvoltarii in urmatorii 10 ani, reteaua teritoriala a Casei de Economii si Consemnatiuni fiind formata din 1.560 filiale si agentii, in mediul rural functionand un numar de 1.167 agentii.

In cadrul filialelor din orasele mari au fost create ghisee separate pentru operatiunile de creditare, cererile de credite rezolvandu-se intr-un interval de 1-3 zile, in raport cu afluenta numarului de solicitanti.

2008 – Rebranding CEC

In anul 2008, CEC incepe un amplu proces de rebranding devenind CEC Bank. Sunt asezate in noul logo trei simboluri: frunza de stejar, care inseamna onestitate, perenitate si stabilitate, scutul, care simbolizeaza siguranta oferita clientilor si culoarea verde, care simbolizeaza renasterea si innoirea bancii.

2019 – CEC sarbatoreste 155 de ani de la infiintare

La 155 de ani de la infiintare, CEC Bank se regaseste in randul bancilor de elita din Romania, fiind o banca universala, moderna si competitiva. Clientii CEC Bank beneficiaza de o gama variata de produse si servicii financiare, prin intermediul unei retele de peste 1.000 de unitati teritoriale, din care aproape jumatate sunt dispuse in mediul rural.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri