Romanii tind sa devina tot mai generosi, pe masura ce se apropie sarbatorile de iarna si sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult decat anul trecut pe cadouri, mancare, bautura, decoratiuni si excursii de Craciun, chiar si cu ajutorul unui credit.

Dintre toate tarile europene studiate, in cadrul studiului Ipsos contractat de grupul britanic International Personal Finance ce opereaza in piata locala compania Provident Financial Romania, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de romani, cu 14%, in timp ce locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori, cu doar 7% dintre respondenti gata de a aloca un buget mai mare.

In acelasi timp, doar 12% dintre romani iau in calcul un buget mai mic pentru sarbatorile de iarna din acest an. 57% mentin totusi lucrurile sub control si intentioneaza sa pastreze acelasi nivel de cheltuieli ca anul trecut.

Cu toate acestea, planul romanilor de a cheltui mai mult de Craciun ar putea sa nu fie o decizie voluntara, deoarece aproape o jumatate (48%) considera costul crescut al vietii drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate in acest an.

Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sarbatorilor este reprezentat, pentru peste jumatate dintre respondenti (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, in timp ce un sfert mentioneaza circumstantele personale sau familiale modificate fata de anul trecut (24%).

La polul opus, dintre romanii care au de gand sa consume mai putine resurse financiare de Craciun, 33% admit ca au cheltuit prea mult anul trecut si ca, de aceasta data, intentioneaza sa si economiseasca.

Un roman din cinci (20%) a cheltuit anul trecut, de Craciun, intre 200 si 400 de lei, urmat indeaproape de de cei care au cheltuit intre 401 si 600 de lei (19%). Doar 8% dintre respondenti declara ca au consumat peste 1.500 de lei, iar aceeasi proportie de 8% a cheltuit sub 200 de lei.

Dintre romanii care ar contracta un credit, o pondere de 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Craciun, ce includ mancarea, bautura, decoratiunile, cadourile sau calatoriile.

Cand este vorba de sumele pe care ar fi dispusi sa le imprumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Craciun ar opta pentru sume intre 801 si 1.000 de lei, urmati de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu romanii care ar imprumuta 401 - 600 de lei, ambele categorii reprezentand 18%. Doar 16% dintre acestia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei.

Sursa foto: Stokkete / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri