1 Februarie 2007

Finantele si BNR trebuie sa gaseasca o solutie pentru Fondul Proprietatea

Reprezentantii Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei si presedintele Fondului Proprietatea vor avea consultari pentru a gasi o solutie care sa permita functionarea facila a Fondului Proprietatea, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu i-a cerut, in sedinta de guvern de miercuri, ministrului finantelor sa promoveze actul normativ de modificare a cadrului legislativ privind Fondul Proprietatea prin care sa elimine unele disfunctionalitati.

"Ministrul finantelor este responsabil din punct de vedere politic", a precizat premierul, adaugand ca reprezentantii Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei si presedintele Fondului Proprietatea vor avea consultari pentru a remedia disfunctionalitatile Fondului, informeaza NewsIn. Solicitarea premierului vine dupa ce CEDO a decis, saptamana trecuta, ca statul roman sa-i restituie unui alt reclamant terenul si casa, care au fost vandute de stat chiriasilor, desi fostului proprietar i se recunoscuse in instanta dreptul asupra bunurilor.

"Ma bucur pentru interpelarea adresata, astazi de catre premierul Tariceanu, ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu, in legatura cu necesitatea clarificarii urgente a situatiei Fondului Proprietatea", a spus presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu.

"Inca din vara trecuta, am trecut in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea legii de functionare a Fondului Proprietatea, ca argument, faptul ca statul roman va continua sa piarda la CEDO procese in cazuri de restituiri de proprietati, pana ce situatia Fondului nu se va clarifica, astfel incat acesta sa inceapa sa functioneze", a precizat Paunescu.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, iar capitalul sau social este, in prezent, de 3,9 miliarde euro. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, Londra sau New York.



Citeste si