ING Bank România a anunțat o scădere cu 27% a profitului în primul trimestru din 2020, la 143 mil. lei, în contexul unor provizioane suplimentare ca urmare a perspectivei macroeconomice în deteriorare, provocata de criza COVID-19.

Numărul de clienți care încasează venituri recurente într-un cont ING a crescut cu 13%, la 1 milion, un prag important pentru companie. Această creștere puternică a fost susținută și de o majorare cu 25% a soldului depozitelor de la clienți, la 39 miliarde lei. Astfel, cota de piață pentru depozite ajunge la 9,9%, cu 0,9% mai mult comparativ cu martie 2019.

Față de anul trecut, portofoliul de credite a crescut cu 11%, la 28,9 miliarde lei. Cota de piață crește astfel la 10,5%, de la 10,1% în martie 2019. Portofoliul este compus din 59% credite pentru persoane fizice și 41% pentru persoane juridice. Rata creditelor neperformante rămâne sub media pieței, înregistrând doar o ușoară creștere de până la 3,6%.

„De la mijlocul lunii martie, când ING Bank a anunțat prima schemă de amânare a plății ratelor, care a fost înlocuită ulterior de prevederile Ordonanței de Urgență nr.37/2020, am înregistrat 27.000 solicitări de la persoane fizice și peste 1000 solicitări de la IMM-uri. Pentru a sprijini în continuare IMM-urile, ING s-a alăturat programului IMM Invest și aproximativ 5000 clienți au aplicat pentru finanțare pentru următorii 3-5 ani”, se menționează într-un comunicat al ING Bank.

În primul trimestru din 2020, ING a avut vânzări cu 52% mai mari pentru credite de nevoi personale și cu 40% mai mari pentru credite ipotecare în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. Creditul ipotecar 7FIX, un produs nou cu primii 7 ani de dobândă fixă, a atras peste 27% din noile vânzări.

Creșterea volumelor a dus și la majorarea veniturilor cu 9% de la an la an, ajungând la 533 milioane lei. Costurile operaționale au fost de 249 milioane lei în primul trimestru din 2020, față de 221 milioane anul trecut. Creșterea reflectă în principal numărul crescut de angajați și majorarea salariilor medii. Costurile de risc au crescut abrupt la 118 milioane lei, în contextul în care au fost făcute provizioane suplimentare ca urmare a perspectivei macroeconomice în deteriorare, în timp ce dinamica creditelor neperformante din portofoliu a rămas limitată. Profitul net a scăzut cu 27% față de aceeași perioadă anul trecut, la 143 milioane lei.

Acum un deceniu, când ne-am confruntat cu criza financiară de atunci, am avut un avantaj puternic datorită politicii noastre de creditare responsabilă. Atunci am avut posibilitatea să ne continuăm activitatea, să ne ajutăm clienții și să creștem activitatea băncii semnificativ, fiind mai puțin afectați de costurile de risc. Criza de astăzi este complet diferită prin natura sa, dar ne vom sprijini clienții în continuare și vom depăși împreună această perioadă. Cred că este un semn de încredere faptul că 1 milion de clienți își încasează veniturile recurente într-un cont ING și vedem că acest număr continuă să crească chiar și în timpul crizei”, a comentat Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România.

Datorită noilor funcționalități, aplicația de internet banking devine una dintre cele mai cuprinzătoare de pe piață, folosită lunar de 800.000 de clienți. Numărul total de utilizatori ING Home’Bank a ajuns la aproape 1 milion în primul trimestru, 92% din trafic fiind generat de dispozitive mobile. În medie, utilizatorii aplicației de mobil se autentifică de 18 ori pe lună.

Activitatea s-a intensificat în primul trimestru și pentru aplicația ING Business, destinată antreprenorilor. Numărul de clienți a crescut cu 82%, în timp ce umărul de tranzacții cu 110% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Și gradul de utilizare de pe mobil vs. Desktop a crescut, cu 24% în ultimul an. Astfel, ING Business devine din ce în ce mai mult o platformă digitală de banking, dovedit și prin numărul clienților ce înaintează cereri de servicii prin modulul de comunicare cu banca, cu 105% mai mare față de martie 2019.

Donație de 2 mil. lei pentru lupta împotriva COVID-19

În total, ING Bank România a donat 2 milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19 și a impactului pe care îl are acesta asupra mai multor grupuri sociale. Primul obiectiv a fost de a sprijini sistemul de sănătate prin donarea a 3.000 de echipamente de protecție spitalelor naționale și 5.000 de teste PCR, care au fost procesate de laboratoarele Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. ING a sprijinit, de asemenea, organizația Code4Romania în dezvoltarea de soluții digitale pentru informare publică, care au devenit relevante și de referință pentru publicul larg în ultimele 2 luni.

În aprilie, ING Bank a lansat o campanie de strângere de fonduri în Home’Bank, prin care clienții au putut dona direct pentru sprijinirea grupurilor sociale vulnerabile (vârstnici cu venituri mici, persoane izolate, copii expuși riscurilor, victime ale violenței în familie, persoane fără adăpost). Cauza a fost susținută și de un concert caritabil oferit de trupa The Mono Jacks pe pagina lor de Facebook și de un eveniment în direct, pe Smart FM, cu un DJ. În total, clienții au donat 70.000 EUR, la care ING a adăugat 100.000 EUR. Fondurile colectate au ajutat Fundația Comunitară București să distribuie produse sanitare și de igienă, alimente și să ofere asistență pentru grupurile vulnerabile, cu o atenție sporită pentru persoanele aflate în cele mai afectate zone, din punct de vedere financiar, din toată țara.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri