Euronews: Bancnotele din România erau considerate aproape imposibil de reprodus

Povestea bărbatului de 52 de ani arestat săptămâna aceasta, considerat cel mai bun falsificator de bani din plastic din lume, a ajuns în presa internațională. Euronews a relatat despre cum a fost prins bărbatul, alături de alți doi complici, menționând că bancnotele românești sunt printre cele mai sigure și cel mai greu de falsificat din lume.

Bărbatul este acuzat că a fi condus o grupare care și-a început activitatea în 2014 și a produs 17.000 de bancnote false de 100 de lei, scrie Euronews.

„Investigațiile au confirmat că, într-o perioadă relativ scurtă de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și a devenit cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, a arătat DIICOT, scrie Digi24.

Anchetatorii au reușit să identifice o amprentă pe una dintre bancnotele false, ceea ce i-a ajutat să dea de urma suspecților.

Citește și Cine este bărbatul care a creat „super-leul”. Nici lucrătorii băncilor n-au știut cu ce au de-a face

Citeste si:
2002 - anul in care au fost introduse monedele si bancnotele euro
2002 - anul in care au fost...

Bancnotele false erau aproape imposibil de detectat, deoarece sunt fabricate din polimer sintetic și imită caracteristicile de securitate recunoscute. De aceea, procurorii au numit falsurile „super-leu”.

Potrivit procurorilor, gruparea a fost extrem de atentă atunci când a pus pe piață banii contrafăcuți. „Martorii nu au fost capabili să dea nicio informație despre bancnote, deoarece nimeni nu și-a dat seama că li s-a înmânat un fals”, potrivit procurorilor.

România a avut una dintre cele mai mici rate de falsificare din Europa, potrivit DIICOT, mai puțin de 1% din totalul numerarului din România în circulație fiind fals.

Bancnotele din plastic din România erau considerate aproape imposibil de reprodus și erau o sursă de mândrie pentru Banca Națională a României, mai scrie Euronews.

Citeste si:
IGPR: Sticle cu lichid de parbriz urmau să fie vândute ca spirt
IGPR: Sticle cu lichid de...

Bancnotele de plastic s-au dovedit utile și în timpul pandemiei de coronavirus, deoarece pot fi ușor spălate și dezinfectate. De asemenea, sunt mai durabile, ceea ce le face, probabil, mai ecologice decât cele din hârtie, adaugă publicația.

Sursa foto: DIICOT

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Euronews, despre gestionarea deseurilor: "Romania, prostul Europei"
Setari Cookie-uri