26 Februarie 2007

Popa: Posibilitatea aprecierii prea rapide a leului a dus la reducerea ratelor dobanzii

Banca Centrala a Romaniei a redus in cursul acestei luni ratele dobanzii sale cheie pentru ca era ingrijorata de posibilitatea unei aprecieri prea rapide a leului, a declarat guvernatorul vice-guvernatorul Bancii, Cristian Popa, relateaza NewsIn care citeaza Reuters

Unii analisti au declarat ca aceasta decizie, care a reprezentat pentru multi o surpriza, prin reducerea cu 75 de puncte de baza pana la 8% a nivelului ratelor dobanzii, a venit mult prea devreme deoarece a subapreciat riscurile inflationiste, putand afecta strategia bancii centrale de lupta impotriva majorarii preturilor. Insa Popa a aparat aceasta decizie, care a reprezentat prima reducere a ratelor dobanzii dupa majorarile de anul trecut, declarand ca banca centrala a fost nevoita sa elimine riscurile unei deprecieri rapide a leului, care ar putea duce la majorarea inflatiei.

"Nu doream sa riscam ca tendinta de apreciere rapida a leului sa fie inversata", a declarat Popa pentru JP Morgan. Un alt motiv pentru aceasta decizie a fost ca "dinamica ratei de schimb nu trebuie stimulata excesiv", a precita Popa. Popa a declarat ca banca centrala nu este ingrijorata de nivelul leului, care s-a apreciat cu 10% fata de euro in cursul anului trecut, iar in cursul lunii ianuarie 2007 a atins de patru ori un nivel record, ci de viteza de variatie ratelor de schimb. "Nu suntem ingrijorati de ratele de schimb ci de faptul ca tendintele de apreciere sa se incadreze in limitele asteptate", a adaugat acesta.

"Vrem ca rata de schimb sa ajute in consolidarea asteptarilor. Daca aprecierea este prea rapida nu putem fi siguri ca acest lucru se datoreaza fundamentelor pietei", a precizat responsabilul roman.

Popa a mai estimat ca leul se va mai aprecia, precizand ca ar putea manifesta tendinte mai accentuate de volatilitate. Vorbind despre tendintele macroeconomice, Popa a declarat ca economia Romanie va creste cu aproximativ 8% in cursul anului curent, in mare parte pe fondul investitiilor si nu al cresterii consumului. Investitiile incep sa isi faca efectele in sectorul manufacturier, care a beneficiat de crestere. Insa cheltuielile sunt in continuare mari, gospodariile si companiile incercand sa se acomodeze la standardele Uniunii Europene.



Citeste si