CEC Bank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol de colaborare pentru accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada de tranziție 2021-2022.

Fondurile alocate perioadei de tranziție, gestionate de AFIR, sunt destinate beneficiarilor privați din mediul rural, pentru realizarea de investiții în sectorul agroalimentar și pentru dezvoltarea de activități neagricole, pentru care există o constrângere în privința timpului, fondurile necesitând a fi cheltuite până în 31 decembrie 2025, prin finalizarea implementării proiectelor, inclusiv efectuarea ultimei tranșe de plată.

CEC Bank continuă să se implice în proiectele de accesare de fonduri europene și în special a proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, care reprezintă peste 40% din finanțările acordate de bancă pe partea de fonduri europene. „Oferim o serie de facilități, prin crearea de produse adaptate specificului acestor finanțări, precum și prin aplicarea de marje de dobândă mai reduse cu 0,5 pp față de costurile standard”, a declarat Ramona Ivan, Director la Direcția Relații cu Instituții Naționale și Internaționale din cadrul CEC Bank.

Parteneriatul AFIR-CEC Bank, unul de tradiție

„Parteneriatul nostru cu CEC-Bank este unul cu tradiție și vine în întâmpinarea nevoii de cofinanțare pe care mulți dintre potențialii beneficiari o resimt acut în ultima perioadă. Continuăm să identificăm soluții pentru a facilita absorbția fondurilor și implicit pentru a contribui semnificativ la modernizarea mediului rural românesc”, a menționat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.

Până în prezent, creditorul român a finanțat circa 2.150 de proiecte de investiții eligibile în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, în valoare de aproximativ 3 miliarde lei. Complementar, CEC Bank a acordat peste 166.000 de credite pentru prefinanțarea subvențiilor acordate de APIA, din care aproximativ 60.000 de credite pentru prefinanțarea subvențiilor acordate de APIA din fonduri europene, în valoare de peste 3,7 miliarde lei.

CEC Bankk mai oferă, prin „PROSME – Promovarea IMM-urilor din România prin intermediul Enterprise Europe Network”, fermierilor din județele eligibile în program, respectiv București-Ilfov, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, consiliere fără cost în vederea internaționalizării afacerilor, prin facilitarea de contacte cu potențiali parteneri din cele 60 de țări în care este prezentă rețeaua.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri