Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 38 de luni, la un randament mediu de 3,34% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,108 miliarde de lei, a scris Agerpres.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

De asemenea, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru certificate de trezorerie cu discont pe 12 de luni, prin care intenţiona să atragă 700 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului.

Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 213 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 405 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Guvernul a împrumutat, în urmă cu două săptămâni, 176,3 milioane de euro de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon, cu o maturitate reziduală la 27 de luni, la un randament mediu negativ de -0,04% pe an, adică o dobândă negativă, performanță care nu a mai fost reușită și în cazul împrumutului actual.

Valoarea nominală a emisiunii respective a fost, pe atunci, de 100 de milioane de euro, iar băncile au subscris 312,3 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri