Conform proiectului de regulament publicat pe site-ul instituției în urmă cu câteva zile, BNR are în vedere să mărească avansul minim la creditele pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului. Noile avansuri minime vor fi de 25% la creditele în lei (de la 15%), 35% la creditele în euro și 50% la creditele în altă monedă străină. Banca Națională dorește să protejeze piața imobiliară, care s-a reașezat pe un trend ascendent după întreruperile suferite în pandemie, prin proiectul legislativ de mărire a avansului minim la anumite credite ipotecare, care a fost anunțat recent, potrivit lui Florin Dragu, Șef de Serviciu la Direcția Stabilitate Financiară a BNR.

Măsura este preventivă, este una de natură să acționeze împotriva unor vulnerabilități pe acest segment. Din informațiile avute la dispoziție, BNR a observat că împrumuturile pentru acest segment (achiziția unui imobil nedestinat locuirii) sunt caracterizate de un nivel mai ridicat al ratei de neperformanță, a mai Florin Dragu pentru wall-street.ro.

„Dacă înainte de declanșarea pandemiei ciclul pieței imobiliare se afla în creștere, criza sanitară a întrerupt această evoluție. Acum vedem din nou o dinamizare a pieței imobiliare și ne dorim ca ea să aibă o evoluție de o manieră sustenabilă”, a mai spus oficialul BNR.

Economistul a explicat, de asemenea, că acest proiect are o arie de aplicare restrânsă din anumite perspective, pentru că nu se referă la casele sau apartamentele cumpărate pentru locuire, ci la restul imobilelor (cele destinate vânzării sau folosirii în alte scopuri).

Retail jobs

„Această măsură vizează un segment relativ limitat al creditării, vorbim despre împrumuturile acordate persoanelor fizice pentru achiziționarea altui imobil decât cel destinat să fie utilizat ca locuință pentru folosința proprie”, a declarat Dragu.

Creditele neperformante sunt mai frecvente în cazul acestui tip de achiziții

Dacă pentru împrumuturile cu scop de locuire există o rată a creditelor neperformante de 1,4%, această rată de neperformanță este substanțial mai mare la creditele vizate de măsura legislativă a BNR, de 4%, potrivit economistului Băncii Centrale.

„De asemenea, un nivel redus al avansului este de regulă asociat cu un risc mai mare pentru respectivul credit ipotecar, atât din perspectiva debitorului, care va fi caracterizat de un grad de îndatorare mai mare, cât și de o capacitate mai redusă de a face față unor evoluții adverse”, a mai declarat Florin Dragu.

Citeste si:
Studiu BCE: Creditele ipotecare vor fi obținute din ce în ce mai greu
Studiu BCE: Creditele...

„Avem în vedere și perspectiva creditorului care ar avea o pierdere mai ridicată dacă debitorul nu ar mai putea să ramburseze împrumutul pentru care avansul a fost unul redus”.

BNR urmărește să crească atât reziliența debitorilor, cât și pe cea a creditorilor

Măsura vizată prin noul proiect de reglementare vine în strânsă legătură cu măsura pe gradul de îndatorare, activă de la începutul anului 2019.

„De acolo am văzut că efectele au fost unele pozitive, atât din perspectiva riscurilor, cât și a finanțării. Am observat la nivelul împrumuturilor o reducere a gradului de îndatorare de aproximativ 8%, nivelul fiind la acest moment de 35%, comparativ cu momentul impunerii respectivei măsuri”, mai explică Dragu.

În același timp, accesul la finanțare a continuat să funcționeze, însă cu baze mult mai sustenabile, iar așteptările BNR sunt ca și pentru această măsură să se obțină efecte similare, a mai spus oficialul Băncii Centrale.

Citeste si:
Raiffeisen Bank anunță credite imobliliare cu dobânzi reduse: cum...
Raiffeisen Bank anunță...

Întrebat de reporterul wall-street.ro dacă această măsură ar putea fi extinsă și la creditele pentru imobilele cumpărate cu scopul locuirii de către debitori, Florin Dragu a transmis că BNR monitorizează continuu riscurile din creditarea imobiliară și cuantifică suficiența politicilor și eficiența acestora.

Despre o eventuală extindere a măsurii și la creditele pentru imobilele cumpărate în scopul locuirii, economistul a afirmat că „acest lucru va depinde de rezultatele obținute din analizele de risc, coroborate cu măsurile implementate până în acest moment”.

Economistul-șef al Raiffeisen Bank nu crede că este o măsură de mare impact

„Modificarea BNR trebuie citită în ideea că va crește avansul la creditele ipotecare aferente unor imobile în care nu locuiește cel care se împrumută. Practic BNR intenționează să îngreuneze sau să facă mai puțin atractive creditele imobiliare speculative”, a declarat Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen.

Citeste si:
Cele mai bune credite pentru locuinte
Cele mai bune credite pentru...

Creditele ipotecare standard, pentru o locuință în care să trăiască debitorul nu vor fi afectate și nici creditele prin Noua Casă, potrivit economistului.

„Băncile vor trebui să își adapteze normele interne de creditare la noile condiții, să își actualizeze normele interne. Cred că impactul va fi limitat, de la 15% la 25%, nu este o creștere spectaculoasă, mai ales că se aplică împrumuturilor speculative”, a declarat Dumitru. Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri