Bitcoin ar putea să nu aibă parte de o creștere a prețului său până înspre finalul anului 2024 sau chiar începutul anului 2025, dacă ciclurile de trend ascendent și descendent din trecutul criptomonedei pot să ne ofere indicații pentru viitor, potrivit Du Jun co-fondatorul Huobi, una dintre cele mai mari companii care se ocupă cu schimburi de valute digitale, scrie CNBC.

Trendul de creștere a prețului bitcoin este strâns legat de un proces numit halving, care se manifestă la fiecare câțiva ani, a spui Du Jun reporterilor CNBC.

Halving-ul are legătură cu minerii din rețeaua bitcoin, care rulează computere puternice specializate pe rezolvarea de puzzle-uri matematice complexe prin care sunt validate tranzacțiile în rețeaua bitcoin. Minerii sunt recompensați cu bitcoin pentru munca lor.

Citește și: Halving Bitcoin: Ce inseamnă de fapt „înjumătățirea” monedei minate

Halving-ul este scris în codul bitcoin și înjumătățește efectiv recompensa pe care o primește minerul pentru validarea tranzacțiilor în rețeaua criptomonedei. Acest fenomen survine la fiecare patru ani.

Ultimul fenomen de acest tip (halving) a avut loc în mai 2020, iar în anul următor, bitcoin a ajuns la cel mai mare preț pe care l-a avut de când a fost lansat, de peste 68.000 de dolari pe unitate.

O creștere asemăntoare a avut loc și în anul următor al penultimului halving, care s-a manifestat în anul 2016. Astfel, în 2017, bitcoin a ajuns tot la un nivel record față de întreaga perioadă anterioară.

După creșterile record din 2017 și 2021, bitcoin s-a prăbușit. În acest moment, cea mai mare dintre criptomonede se află la un nivel cu 40% mai scăzut față de vârful absolut înregistrat în noiembrie 2021, deși și-a mai revenit față de nivelurile reduse atinse în ianuarie 2022. Următoarul halving va avea loc în 2024.

„Dacă acest ciclu continuă, înseamnă că suntem la începutul unui lung trend de scădere a prețului bitcoin. Este foarte greu de prezis cu exactitate, pentru că sunt implicați mulți alți factori care pot afecta la fel de bine piața, precum problemele geopolitice, incluzând războiul, sau situația sanitară recentă cauzată de Covid”, a mai spus Du Jun.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri