28 Februarie 2022

BCE anunță primul posibil faliment al filialei unei bănci rusești



Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat "falimentul sau falimentul probabil" al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank, printre cele mai mari din Rusia, ca urmare a retragerilor "semnificative" de depozite din cauza conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de ţările occidentale.

Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia au "experimentat retrageri semnificative de depozite din cauza impactului tensiunilor geopolitice asupra reputaţiei lor", explică supraveghetorul bancar al BCE într-un comunicat de presă, spunând că "în viitorul apropiat, banca s-ar putea să nu îşi poată plăti datoriile sau alte angajamente la scadenţă", scrie Agerpres.ro.

Pe 27 februarie, noi sancțiuni împotriva Rusiei au fost anunțate de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În urma acordului Germaniei, mai multe bănci rusești au fost excluse din programul SWIFT, importurile și exporturile din Rusia devenind mult mai dificile.

Măsurile impuse de Uniunea Europeană vizează două mari direcții:

  • Excluderea mai multor bănci rusești de la sistemul SWIFT.
  • Blocarea activelor Bancii Centrale a Rusiei, fapt care va face imposibila lichidarea acestora și îi va bloca tranzacțiile.

Ca rezultat, oligarhii ruși vor avea de suferi, menaiputând să își folosească averile pe piețele financiare din Vest. În plus, șefa Comisiei Europene a anunțat că țările participante la înțelegere, mai exact Franța, Germania, Italia, Canada, Marea Britanie, dar și SUA vor renunța la ”golden passport”, o modalitate de acordare a cetățeniei în schimbul unor investiții.



Citeste si