Guvernul a aproba tun proiect de lege privind supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare, care delimitează între Banca Naţională şi Autoritatea de Supraveghere Financiară competenţele în privinţa autorizării, reglementării şi supravegherii instituţiilor de credit care provin din firme mari de investiţii în funcţie de activităţile pe care urmează să le desfăşoare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ transpune în legislaţia naţională mai multe directive europene din domeniul supravegherii prudenţiale a societăţilor de servicii de investiţii financiare (SSIF) şi modifică OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, delimitând competenţele între Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în privinţa autorizării, reglementării şi supravegherii instituţiilor de credit care provin din firme de investiţii care ating pragul volumului de activitate, în funcţie de activităţile pe care acestea intenţionează să le desfăşoare, scrie Agerpres.

Ce prevede proiectul de lege

"SSIF-urile care îndeplinesc condiţiile pentru a solicita autorizarea ca instituţii de credit şi care intenţionează să desfăşoare activitate bancară (activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public şi acordare de credite în cont propriu) indiferent de momentul la care survine intenţia de a desfăşura activitate bancară, respectiv la momentul atingerii pragului volumului de activitate sau ulterior acestui moment, urmează să fie autorizate, în calitate de instituţii de credit, de Banca Naţională a României. Prin derogare de la procedura de autorizare a unei instituţii de credit clasice, în această situaţie este permisă autorizarea unei entităţi cu activitate preexistentă (SSIF/instituţie de credit autorizată de ASF), iar procesul de autorizare se desfăşoară într-o singură etapă, cu respectarea condiţiilor minime de autorizare prevăzute de OUG nr. 99/2006", precizează Guvernul.

Citește AICI textul complet al proiectului de lege (în format PDF)

Sunt introduse şi prevederi cu privire la consultarea dintre BNR şi ASF în cadrul procesului de autorizare; regimul autorizaţiei pe care o emite BNR pentru instituţiile de credit provenite din firmele mari de investiţii; instituirea temeiului legal pentru reglementarea la nivel secundar a documentaţiei şi a cerinţelor necesare în vederea autorizării de către BNR a instituţiilor de credit provenite din firmele mari de investiţii.

Societăţile de servicii de investiţii financiare care îndeplinesc condiţiile pentru a solicita autorizarea ca instituţie de credit şi care nu intenţionează să desfăşoare activitate bancară urmează să fie autorizate, în calitate de instituţii de credit, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Totodată, prin proiectul de lege se modifică nivelurile capitalului iniţial impuse pentru autorizarea firmelor de investiţii în funcţie de serviciile şi activităţile de investiţii desfăşurate, mai menţionează sursa citată

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri