13 Mai 2022

VIDEO | Câți bani încasează lunar Isărescu, care spune să bem ceai de tei în contextul exploziei inflației



Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, i-a trimis pe români să bea un ceai de tei ca să-și păstreze calmul în fața panicii generate de erupția inflației, care a atins 13,8% în aprilie. Bancherul nu are de ce să își urmeze propriul sfat, pentru că încasează unul dintre cele mai mari salarii din țară, ca șef al băncii centrale, în timp ce inflația îi afectează sever pe cei cu venituri mici.

Isărescu a câștigat numai din salariul la BNR, în anul 2020, 966.361 lei, adică 80.530 lei pe lună, ceea ce înseamnă de 25 de ori mai mult față de de 3.217, cât a fost salariul mediu net în acel an, sau de 60 de ori 1.346 lei, cât a fost salariul minim net în acel an. Pe lângă acest salariu, care este unul dintre cele mai mari pentru funcțiile publice din România, Isărescu mai primește lunar 16.145 lei din pensie, precum și alți 2.551 lei lunar pentru calitatea de membru al Academiei Române, potrivit declarației de avere completate în 2021 pentru anul 2020.

În contextul în care este un lucru cunoscut că inflația îi afectează cel mai puternic pe oamenii cu venituri mici, care trăiesc de la o lună la alta din salarii, pensii sau alte surse, vorbele Guvernatorului BNR i-au inflamat pe mai mulți români.

Economiștii spun chiar că inflația reală este mult mai mare pentru persoanele cu venituri mici, pentru că ele au un coș de consum mult mai restrâns decât coșul pe care îl folosește INS în calculele sale. În coșul INS de calcul al inflației intră produse/servicii precum biletele de avion, cazări hoteliere și consumul în restaurante, la care oamenii cu venituri mici nu au acces, banii lor mergând de fapt în primul rând în alimente și utilități, care s-au scumpit de departe cel mai mult.

Mugur Isărescu spune să mai bem câte un ceai de tei pentru a putea să rămână calmi în fața inflației record, care a ajuns la cel mai înalt nivel, peste care a fost ultima oară în anul 2003, acum 19 ani, potrivit videoclipului de mai jos, tăiat de Agerpres din înregistrarea prezentării raportului BNR asupra inflației.

Mai calm, am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei, eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (director în cadrul BNR n.r.). Este un sfat bun, pentru că și acest canal psihosocial al anticipațiilor (inflaționiste), discuțiile care nu se mai termină cu inflația nu fac bine

Mugur Isărescu, Guvernator BNR

Isărescu a explicat că, în toată problema inflației, care este un șoc și o situație dificilă pentru români, există și factorul încrederii în economie care poate contribui la destabilizarea prețurilor. Zvonurile pot fi amplificate rapid și pot produce mult rău cetățenilor, așa că nevoia de calm este foarte importantă.

„Canalul încrederii este important și l-am văzut cum funcționează. Populația este tensionată și este de ajuns o știre sau o prezentare mai în negru a situației și lucrurile se ambalează până la grotesc”, a declarat Mugur Isărescu.

Acesta a făcut referire la panica generată săptămânile trecute în legătură cu uleiul comestibil și cu combustibilii, care i-a determinat pe unii români să cumpere cantități foarte mari și la prețuri dezavantajoase.



Citeste si